ЗЕЛЕНИТЕ – КАУЗА ЗА ЖИВОТ

НИЕ СМЕ ЗЕЛЕНИТЕ – защитници на природата и активна част от гражданското общество. Хора, които са поели отговорността за собствения си живот, знаят какво искат и как да го постигнат. Признати експерти и активни граждани, които с протестите в защита на Иракли и Странджа, Витоша и Рила, на безценната природа на България доказаха, че могат да печелят битки срещу интересите на мръсния бизнес и корумпираното управление. Битки, които в очите на другите изглеждаха предварително изгубени. Ние водим тези битки докрай, не се отказваме и не предаваме това, което защитаваме.

ИСКАМЕ смислени и постижими неща – да запазим най-ценните ресурси на България – хората и природата. Да върнем държавата на гражданите – на които тя принадлежи по право, в която те трябва да са суверен. Да бъдем фактор и коректив при взимането на важните решения, които засягат обществото и околната среда у нас и в Европейския съюз.

КАК? С конкретни решения за онова, което трябва да се промени и с ценностна система, гарантирана от дълбоката ни обвързаност с нашата кауза, която защитаваме и като представители на неправителствените организации и като граждани. Кауза, зад която ще стоим в политиката. Защото именно ние, ЗЕЛЕНИТЕ, сме политическата презентация на отговорното гражданско мислене. Автентичната партия не само на природозащитниците, но и на всички онези, които смятат, че нещата в държавата ни не са наред и не се примиряват с това. Ние сме истинската опозиция – единствената политическа сила, създадена пряко от гражданите, с подкрепата от хората на улицата. Улицата, на която никога не сме се колебали да излезем в името на справедливите каузи и гражданското достойнство.

Съзнавайки, че унищожаването на природата в България е следствие от модела на функциониране и политическо управление на държавата, ние се обединихме, на 18 май 2008 г. в партия с принципна позиция. Ето защо участваме в изборите за Европейски парламент и Народно събрание. Самостоятелно. За да сме еднолично отговорни пред вас за политиката, която водим. Политика от нов тип – за нас, хората, а не за олигархията. И в името на онази, която не може да се защити сама – природата на България!

За нас ЗЕЛЕНИТЕ не е политическа идентификация. Това е начин на живот.
Това сме ние. Нищо повече. Нищо по-малко.
Бъдете с нас!

„За да останат хора в България“

16 коментара по “ЗЕЛЕНИТЕ – КАУЗА ЗА ЖИВОТ”

 1. Mariana каза:

  Прочетох вашата платформа, но не видях никъде един много наболял въпрос който само няколко партии коментират, / за съжаление / с повече ксенофобски изказвания, как ще решавате един най тежките въпроси, този за малцинставата най вече циганите които не желаят да участват в обествения живот като работят и спазват законите не само на държавата а чисто човешките закони, как ще се преборите с битовата перстъпност, как ще накарате хората в работоспособна възраст да работят, да бъдат отговорни, да спазват законите и да уважават другите / не цигани / да си плащат задълженията и данъците, да не замърсяват и крадат, как? Вашият кординатор в Благовград знае ли че група цигани са почти изяли месния зоопарк? Как ще накарате мнозинството от тях да вземат пример от все пак успелите или добронамерените от тях, защото има и такива с които всички трябва да се гордеем? Само с интегражия в училищата не е достатъчно а и много бавно, как ще получат поне малко удовлетвориени възрастните хора от селата които са били нападани обирани или ограбвани и пребивани? Как ще привлечете хора от партия ДПС които да повярват, че има и то по добра и демократична партия от „тяхната“?

  • Уважаема @Mariana,

   Ако имате идеи, които считате работещи, а не само въпроси по темата, сте добре дошла да ги споделите с нас. Така ще ни помогнете да развием политиките си по темите, които Ви интересуват. Не се притеснявайте да започнете нова тема в нашата база със знания – https://oldsite.zelenite.bg/wiki/Начална_страница ако не намирате подходяща.
   И по същество, в нашата платформа, а и в програмата основни приоритети са работещата съдебна система и вътрешния ред – http://izbori.zelenite.bg/platforma#sudebna-sistema които директно адресират чисто криминалната страна на проблема. Всеки човек, независимо от етническата му принадлежност, се стреми към по-добър живот за себе си. Ако системата в България позволява на всеки да намери своето място в обществото, той много по-трудно би се конфронтирал със същото. Конкретно за Благоевград можете да се свържете директно с водача на листата – Наталия Димитрова или някое от другите ни лица – http://izbori.zelenite.bg/regions/blagoevgrad
   И не на последно място в България проблемите са създавани почти 100 години и не вярвам, да си мислите че могат да се решат за една-две, нали?

 2. Четох предизборната програма… Никъде не видях заявен реален ангажимент за промяна на законодателството по отношение разбиването на монополите – най-вече в енергийния сектор. Всичко, което поставяте като задачи пред себе си по отношение енергийното развитие на държавата звучи прекрасно, но са нужни преди всичко много усилия за промяна на онези закони, които днес позволяват на енергийните монополисти и всички посредници по веригата да изнудват и заробват потребителя. Ще дам гласа си за Вашата партия, но е нужно да поемете твърд ангажимент да бъдете инициатори на такива законодателни промени в парламента! Без промяна на калпавите закони, всички Ваши намерения остават само част от една програма без реализация.
  Успех! Нядявам се видя младите хора на Вашата партия в Парламента!

  • Г-жо Георгиева,

   Благодаря Ви за коментара, но Ви моля да отделите малко повече време, и след като имате виждане за това как могат да станат нещата, да го разпишете. Колкото подробно можете – толкова. При нас има много хора, които знаят и могат, но заниманията им с политика не са професия, а хоби, т.е. изпълняват се в свободното време. Най-голяма нужда имаме от двигатели. Хора, които да започнат дадена тема и да я развият до някъде, като се стараят да привличат и други специалисти. Вие можете ли да се заемете с нещо такова? Примерно тук – https://oldsite.zelenite.bg/wiki

 3. ХАХАхаХаАХаха каза:

  Направих си труда да прочета само няколко неща от Вашата „политика“ извинявайте ама не струва. Само в Наука и образование има ХИПЕР тъпотии. Топлата вода вече е открита, по-кротко..

  • Да се посмеем заедно ако искате? 🙂 Много е лесно да говориш за това което не става, много по-трудно е да кажеш кое става, а още по-трудно е да го направиш. Всъщност Вие нямате дори смелостта да застанете с името си зад този коментар… смях, смях в залата! 😉

 4. Костадин каза:

  Наистина е смешно сами да се коментирате. PR-спама отдавна е известен.

 5. cvety tronville каза:

  Potarsete ni, balgarite, jiveeshti v chujbina. Veche godini nared narushavat konstitucionnoto ni pravo na glas. A ot poslednata sabota shte stavame balgarite zad granica vse poveche i poveche. Oshte sled poluchavane na okonchatelnite rezultati ot parvia tur, mi pisaha hora ot Balgaria:“Pomagaj, niama da stoia v taia varvarska darjava i bezzakonie. Iznasiam se. Kolko i koi shte ostane v edna gnila i proaidena ot prestapnostta teritoria. Te veche ia i razprodadoha, nashata Balgaria. Ta i na darjava ne prilicha. Da ne govorim, che v mejdunaroden plan, veche nikoi ne ni seferi, sled kato imame takiva otrepki i nekadarnici kato predstaviteli na vlastta.
  Nad milion sa balgarite izvan Balgaria, serizen broi glasove, koito da promeniat sabitiata v stranata. Izdignete ZAKONA V SVESHENODEJSTVIE; NA VSIAKO BEZZAKONIE – SAD V CHUJBINA.
  Chakame vi. Iad me e , che nikoi ot vas ne doide do Paris. Iad me e , che tukashnite bg studenti, nikoi ne im podskaza,che imat poveche shqnsove da badat priznati v Balgaria, ako gmasuvat za moderna partia, a ne za MAFIOTSKA STRUKTURA KATO GERB;
  CHAKAME VI ELATE V PARIS, BERLIN, LONDON, MILANO, NICA, MARSILIA, NEW YORK, HAMBOURG, i tn.

 6. Иван каза:

  Какво значи „кауза за живот“? „Свобода или смърт“ ли имате предвид? Или борба против абортите?

 7. Ясен Христов каза:

  Хайде, идват кметските избори в София. Има ли подготвени хора да запълнят дупките?

  ACTION!

 8. Митова каза:

  Моят коментар е призив – Да продължим напред !Заедно ! Вие – партия ЗЕЛЕНИТЕ и ние – десетките хиляди ваши привърженици и гласоподаватели ! Английските Зелени на първите си избори спечелиха 0,1 процент гласове . Българските ЗЕЛЕНИ спечелиха неколкократно повече , благодарение само на собствените си усилия , дори без подкрепата на уж „обществената “ телевизия , която 20 години ни показваше лицата на политически олигарси , получили проценти в условия на масови сигнали за купуване на гласове .Моето уважение към вас е продиктувано от общозначимите каузи , които отстоявате и вашият потенциал и които отсега нататък ще бъдат подкрепяни и популяризирани от хилядите ваши симпатизанти .

 9. Нонка Митова каза:

  За да се внесат за гласуване конкретни законопроекти , трябва ние гражданите да помогнем , за да са парламентарно представени ,и ЗЕЛЕНИТЕ да бъдат реалната гражданска опозиция ! Личният им пример може да бъде и това , че една млада партия се бори за постигане на толкова общополезни цели и не смята това за загубено време ! Успех !

 10. Лили Борисова каза:

  Нека подадем ръка на Зелените -Кауза за живот ! Разочаровани от останалите , да издигнем глас в подкрепа на това нашите наследници утре – първо – да са здрави и да имат възможност да живеят на една чиста земя , и да се борят за просперитет при запазени , нормални природни условия , не унищожени от неразумни човешки дейности !

 11. Александър Лачев каза:

  Аз съм зрял и пред мен е презряването. Подкрепям каузата ви заради децата и внуците. Съгласен съм, че когато не можеш да намериш политическо представителство /или си се разочаровал в миналото/ – идваш до идеята да преминеш от гражданско движение в политическа партия. Този преход е най-опасен защото преминаваш от другата страна да бариерата и ставаш като „тях“!
  Премахнете от посланията си думички и словосъчетания, които повсеместно употребяват „те“! Например – „Автентичната партия“, „Ние сме истинската“, „единствената „, „никога не сме“ и други подобни.
  Когато употребявате думата „конкретни“ наистина бъдете конкретни, а не продължавайте с общи фрази. Поставяйте си реалистични цели, а не цели, които може да постигне само еднолично управляваща партия. Конкретно – „ще разработим и внесем за гласуване законопроест, който да задължава отговорния за отсичането на 1 дърво да бъда задължен да засади 2 на определена за целта територия“. Или – „който е променил предназначението на земеделска или горска земя да бъде задължен да култивира запустели терени в същия обем площ.
  Когато афиширате лична отговорност – давайте личен пример и го изтъквайте! Например – калка дръвчета лично посадихте /и по-важното – опазихте след това/ през последната година? Поемате ли инициативи за организиране, афиширане и провеждане на залесителни мероприятия – съвместно с ресорните държавни служби и как упражнявате гражданския контрол върху тяхната дейност?
  Поемете личен ангажимент да останете вечно „зелени“, да подготвите последователи сред по-младите и да отстъпите след кратък мандат.
  Има още много, което може да научите най-вече от опита на другите.
  УСПЕХ !!!

 12. Нонка Митова каза:

  Аз вярвам предимно на личности – принципни , отговорни , знаещи , можещи ! Личности , които си дават сметка , че това как ще живеем , зависи и от това къде ще живеем !Когато една партия обединява такива личности – аз вярвам в тази партия ! Как бихме живели в защитена природа и как бихме живели в опустошена земя , нека да се замислим навреме !

 13. spas iliev каза:

  Мисля,че това е наистина добра кауза.Действително проблемите с природата са много големи и не им се обръща достатъчно внимание.

Вашият коментар