София – 25 МИР

Андрей Ковачев
Мажоритарен кандидат и водач на листата на ПП “Зелените” в 25 МИР София

Андрей Ковачев
Природоизпитател и планинар, биолог, изследовател на дивата природа, природозащитник, борещ се по всички фронтове – улични протести, дългосрочни кампании, петиции, становища, в експертни комисии, като представител на природозащитните организации в Брюксел, с европейските институции, с познаване на Европейското законодателство и активна работа с Европейската комисия, Европейския парламент и съвета на Европа.
Една от ключовите фигури в най-мощната коалиция от над 30 природозащитни организации в България “За да остане природа в България”, сред основните фигури в кампаниите за каскада Горна Арда, НАТУРА 2000, Иракли, Странджа, Витоша.
Андрей завършва специалност Екология в СУ “Св. Климент Охридски”. За дипломната си работа прави проучване, каквото досега не е правено в България – картиране на атмосферната чистота в район на София чрез лишеи, растящи по дърветата. Участва в 10-та Антарктическа експедиция, като докторант в Ботаническия институт на БАН.
Присъединява се от 1992 г. към “Зелени Балкани – София” (сега Сдружение за дива природа БАЛКАНИ), с които организира множество акции и кампании – за смяна на директора на зоопарка, срещу използването на отрови за борба с вълците, срещу изграждане на мотопистата в Кайлъка в Плевен, срещу нови ски писти в Кулиното над Пирин, срещу изграждането на път до стената на язовир Калин в Рила, срещу промяната в Закона за околната среда, наречена поправката Джерман/Скакавица.
Влизането в политиката е необходимост – не личен избор, а следствие от липсата на избор за кого да гласувам и с кого да работя в политиката, когато става дума за защита на природата и хората в България.

Златина Станкова
Златина Станкова
Родена и израснала в София. Завършила е техникум по сладкарство.
Омъжена, с три деца. Има малък семеен бизнес.
Член на неправителствена организация – Клуб „Пълна Къща”към Асоциация Родители – клуб на многодетните семейства, който предлага взаимопомощ, бори се за правата на децата, семейството и най-вече на многодетните семейства. Член на инициативен комитет за решаване на проблемите с детските градини в Софийска община. Организатор е на няколко протеста на майки.
Инициирала е подписка за спасяване на българския език през пролетта на 2008 г., която за една седмица събира над 100 000 подписа, и допринася да се спре отпадането на закона за задължителното изучаване на езика в училищата.
Златина е сред организаторките на протестите от януари, 2009 г.
Активен участник в интернет форума BG mama.

Наталия Димитрова-Попова
Наталия Димитрова
Родена в Луковит, израснала и живее в Благоевград. Магистър по “Управление на градската и околната среда” от университета Вагенинген и Института по градоустройствени изследвания, Ротердам, Холандия Завършила е Американския университет в България, с “Приложна икономика” и “Бизнес администрация”. Владее английски и испански език.
Има 10 години опит в управление на проекти в България в области като опазване на околната среда, борба с корупцията и прозрачно управление, Член на Националния съвет на ЗЕЛЕНИТЕ.

Елица Аксева
Елица Аксева
Магистър по Междунарадни икономически отношение в УНСС София и по Европейски науки в „Европа Колег“, Германия. Понастоящем работи към Европейската комисия в Брюксел, Дирекция „Разширяване“.
Специалист по европеистика, стратегическо планиране и финансови анализи. Владее английски, немски, френски и руски език.
Убеден природозащитник.

Борис Луканов
Борис Луканов
Роден в Стара Загора. Специалист по маркетинг, реклама и публични комуникации. Магистър „Реклама и Връзки с обществеността” в СУ „Св. Климент Охридски” и „История и География” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.
Има над 10 годишен опит като журналист във Велико Търново и в София и е сред учредителите на Асоциацията на разследващите журналисти в България.
Работил е като ПР и рекламен консултант в редица проекти към USAID, ЕU, фондации и граждански сдружения. Бил е и лектор по Публични комуникации към Пакта за стабилност в Югоизточна Европа. Заемал е мениджърски позиции  в агенции за реклама, връзки с обществеността и дизайн.
Един от лидерите на студентските стачки през 1990 г., председател на Независимата студентска лига във ВТУ през 1989 г., сред учредителите на „Екогласност” и „Подкрепа”.
Интересите му са в сферата на екологията, политиката, социологията, психологията, киното, театъра, музиката, съвременния дизайн, спорта и субкултурата. Активен блогър, следящ най-новите тенденции в развитието на интернет комуникацията,  социалните медии и уеб 2.0. Владее английски, руски, френски и италиански език. Зодия Лъв.

Вашият коментар