ПП Зелените предупреждават за проблемните моменти в проекта за ОУП на Варна

Vlastta.com

Вчера в късния следобед мажоритарният кандидат за Варна на ПП „Зелените” Мария Христова и кандидатите от пропорционалната им листа Деница Петрова, Марияна Стоянова и Александър Христов се срещнаха със свои симпатизанти и граждани на гр. Варна.
zelenite 2009 132
Тема на срещата, освен представянето на програмата на партията, бе проекта за ОУП на града.

„Във Варна няколко екологични организации се обединихме около общо становище за зелената система в ОУП”, каза Марияна Стоянова. Тя посочи, че мнението им е било поискано от самия проектантски екип, работещ по плана.
„Обадиха ни се една вечер да се явим на другата сутрин в офиса на ТПО и искаха да си дадем становището без да ни предоставят нито картов материал, нито пояснителните бележки, нито специфичните правила за приложение на плана”, разказа тя. В последствие планът им е предоставен, както и една седмица за изготвяне на становище, около което се обединяват всички поканени организации, между които ОЦОСУР, Дружеството за защита на птиците, ГС „Зелена Варна” и др.

Три са според ПП „Зелените” конфликтните точки в новия ОУП. Това са трасето на планирания бул. „Варна”, който трябва да свързва летище „Варна” с курортните комплекси, застрояването на Морската градина и планираното преместване на Ботаническата градина.

„Трасето на бул. „Варна” трябва да мине през зеления венец на града от черен бор. Този венец не е случаен. Засаден е в началото на 20 век след едно голямо наводнение и има за цел да спре тези процеси”, коментира Стоянова.

Срещу планирания булевард има и други съображения.
„Булевардът е отбелязан от клас „А”, което означава, че е високоскоростен. При този клас булеварди шумовото замърсяване е около 90 децибела. Забележете, че трасето минава покрай две болнични заведения – Военна болница и Терапията. Там допустимото по норматив шумово замърсяване е до 45 децибела”, подчерта Мария Христова.

Друг проблем според „Зелените” представлява факта, че голяма част от трасето е застроено и отчуждаването на имотите ще струва много време и обществени средства.
„Защо е нужно това след като предназначението на булеварда се препокрива с планирания републикански път Е 85?”, риторично попита Христова.

За Морска градина, по думите им, проблем е, че няма ясни граници, което може да допусне реституционни претенции. Отправени бяха критики срещу достъпа на автомобили в градината и по крайбрежния път.
„Долу има табела „Да върнем плажа на варненци”. Е как да стане това, като се качим всички на автомобили ли?”, възмути се една от присъстващите симпатизантки…..

Прочети цялата статия тук.Етикети: , , ,