Зелените – партия на гражданския активизъм в България

От EMIGRANT BG

ЗЕЛЕНИТЕ са най-младата и нова партия в България, която взе участие в изборите за европарламент на 7 юни, 2009 г. и сега се подготвя и за участие в изборите за Народно събрание на 5 юли, 2009 г. Голяма част от 7000 и членове, както и кандидат-депутати са представители на неправителствени организации и активисти от гражданското общество от: протестите в защита на Иракли и Странджа, Витоша и Рила; от студентските протести през януари 2009 г.; от он-лайн подписките срещу подслушването в интернет; производители на биохрани; и майки, които се борят за по-добри условия на отглеждане на своите деца. Основахме партия ЗЕЛЕНИТЕ, защото участието във вземането на решения в България засега е достъпно само на партиите и искаме да променим полическия модел по посока на повече гражданска и по-малко безконтролна партийна демокрация.

Основните акценти от нашата програма за Народно събрание включват:
– реални механизми за граждански контрол и участие върху институциите чрез местни и национални референдуми, т.е. като граждани сме само електорални единици по време на избори и граждански нули между изборите;
– защита на природата и зелените площи, здравето, качеството на живот на хората;
– оставане на младите хора в България чрез създаване на нови работни места в т.нар. „зелена икономика” – алтернативни източници на енергия, екологично земедели и животновъдство, енергийна ефективност, чисти технологи и пр. Последните проучвания на световната природозащитна организация WWF показват, че в сектора на „зелените” услуги и производства в Европа са заети 3.4 милиона души, чиито брой непрекъстнато нараства, докато в „традиционните” метало- и въгледобивни индустрии, са заети 2.8 милиона.

Автор: Наталия Димитрова, кандидат за народен представител от партия „ЗЕЛЕНИТЕ” в БлагоевградЕтикети: , , , ,