Млади и зелени – ЗЕЛЕНИТЕ в Капитал

Capital.bg

Една кауза, малка доза ентусиазъм и връзка с интернет. Това, изглежда, е рецептата за спечелване гласовете на младите българи, която затруднява българските партии в последните години. На европейските избори през юни учредената преди година и все още малко известна формация Зелените успя с малко ресурс да привлече вниманието и гласовете на близо 18 хиляди и половина избиратели, половината от които между 18 и 30 години.

„Подкрепям Зелените, защото съм разочарован от всички големи партии, а новите са просто марионетки. По-добре да гласувам за еколози, отколкото да не гласувам.“ Мнението във форума на e-vestnik изразява най-точно мотивацията на повечето от „зелените“ симпатизанти – имат желание да гласуват, но не се идентифицират с никоя от останалите съществуващи партии.

От другата страна на барикадата

Липсата на алтернатива е и двигател на самите активисти на Зелените – природозащитници и други участници от протестите за опазване на околната среда, да сформират партията през май миналата година. „Причината да направим Зелените беше нулевата чуваемост към това, което идва от гражданския сектор, и фактът, че не можем да принудим другите партии действително да спазват обещанията си за спасяването на природата“, разказва Андрей Ковачев, един от съпредседателите на партията. Андрей е биолог и работи в неправителствения сектор от 1991 г. в Сдружение за дива природа „Балкани“.

„Създадена буквално на улицата“, партията няма известни политически лица и членовете й при всеки разговор многократно казват, че нямат нищо общо с досегашните зелени партии. Самоопределят се като хора с десни възгледи, а някои от тях са бивши членове на СДС (един от съпредседателите на партията – Петко Ковачев, е бил дори член и активист на НД „Екогласност“). Може би не случайно политологът Евгений Дайнов, който също е член и съосновател на Зелените, ги определя като „СДС през 89-та“.

За една година към Зелените се присъединяват около 7000 членове, 100 от които в момента активно работят за предизборната кампания. А после учудващо успяват да съберат два пъти по 50 хиляди лева за депозит на изборите за европейски и български парламент. Средствата идват от малки дарения, събрани по софийските улици, малко по-големи суми от симпатизанти от чужбина, лични заеми на хора от ръководството и един германец от Варна, направил най-голямото дарение от 4000 лева.

Този ресурс стига за скромен брой листовки, но не и за предизборните средства, с които си служат останалите партии, като билбордове на всеки километър например. Зелените обаче намират алтернативни решения да мотивират избирателите си – силна интернет кампания, атрактивни „ходещи“ билбордове и две огромни топки от стиропор, които се търкалят по софийските улици пред недоумяващите погледи на минувачите. И привличат вниманието именно на точните хора – повечето от които тази година ще гласуват за пръв път.

Зелените изпълняват една много важна функция – приобщават младото поколение към политиката“, коментира Евгений Дайнов  По думите му „Зелените“ вече станаха фактор в политическия и обществен живот със своите 18 хиляди гласа на евроизборите. „Но това е и партия, която ще съществува и след 20 години“, убеден е Дайнов.

Прочети цялата статия тукЕтикети: , , , ,