Тома Биков: Няколко причини да гласуваме за ЗЕЛЕНИТЕ

От „Гласове“

Тома Биков


Малко повече от година след като се учредиха като партия на „Зелените” предстои да се явят на избори за Народно събрание. Вероятно данните на социологическите агенции, които показват, че влизането на тази партия в следващия парламент не са никак големи ще обезсърчат не малко симпатизиращи на „зелената” идея в българския й вариант, да гласуват за нейните най-автентични представители. Дълго налаганата теза, че ако гласуваш за партия, която няма да премине четири процентовата бариера, непременно губиш гласа си и го подаряваш на някоя от големите партии, със сигурност ще пренасочи не малко „зелени” гласове към същите тези по-големи партии. По този повод е добре да  се кажат няколко думи за това, къде ще отидат евентуалните „зелени” гласове, ако партия „Зелените” не успее да прескочи бариерата за влизане в парламента.

1.    Освен четири процентовата бариера съществува още една бариера и тя е от един процент. Всички партии, които преминат един процент на парламентарните избори имат право на държавна субсидия, като всеки спечелен глас ще се равнява на два процента от минималната работна заплата. Имайки предвид, че „Зелените” са единствената партия в България, която няма обръчи от фирми около себе си, тези пари ще и помогнат да продължат по-успешно гражданското си участие в политиката дори и да не влезе в парламента. Освен това за следващите избори „Зелените” ще могат да се явят много по-организирани и основната им задача да не бъде събирането на пари за плащане на депозита от 50 000 лв. за участие в изборите.

2.    Ако гласувате за „Зелените” и те не влязат в парламента, гласът ви по всяка вероятност ще отиде при най-голямата партия в парламента. Тази партия вероятно ще бъде ГЕРБ, така че ако сте решили да подкрепите ГЕРБ или „Синята коалиция” само и само, за да не управляват БСП и ДПС можете да гласувате и за „Зелените”.

3.    Ако сте решили да не гласувате, тъй като не виждате смислен избор пред себе си, гласувайте за „Зелените” най-малкото, за да увеличите избирателната активност и да лишите партии като РЗС и ЛИДЕР от участие в парламента.
Това са някои от чисто практичните основания да гласувате за „Зелените”. Политическите причини да подкрепите този социален експеримент обаче са далеч по-съществени от това къде ще отиде гласът ви.
На този етап „Зелените” са повече експеримент за пряко гражданско участие в политиката отколкото реален политически проект. За разлика от европейските зелени, българските са натоварени с много по-широка мисия в обществено – политическия живот. Опитът им да защитят българската природа е и реално действие срещу корупцията, което не е подчинено на обслужване на определен олигархичен интерес, който иска да надделее над друг, а е автентична гражданска активност. „Зелените” се отличават от всички останали партии с липсата на макиавелистки подход в политиката и ако днес това изглежда като техен недостатък, то утре това би могло да се превърне тяхното най-голямо преимущество за спечелването на по-широка политическа подкрепа. Фактът, че въпреки малките си шансове да влязат самостоятелно в парламента, „Зелените” отказаха да влязат в колаборация с някоя от партиите на олигархията, говори за гражданската им честност и искреното споделяне на демократичните принципи. Това е гаранция, че политическата визия на тази партия стига много по-далеч от политическото оцеляване и влизането в 41 – ото Народно събрание.

Самостоятелното участие на „Зелените” е директен отказ да участват в каквито и да било схеми и успешен опит да се разграничат от онези, с които се свързва уродливият български преход. Мисията на „Зелените” е много по-съществена от дебата „за” и „против” атомната  енергетика и възобновяемите източници на енергия. Мисията на „Зелените” е да наложат истински европейски дебат за гражданското участие в политиката. С нашите гласове, налагането на този дебат ще получи шанс за развитие.

И накрая – фактът, че без да проверят предварително листите си за бивши сътрудници на ДС, „Зелените” не излъчиха за кандидат-депутат нито едно бившо ченге е доказателство за тяхната автентичност.

Всичко това заслужава подкрепа!Етикети: , , ,