Hов протест срещу Бургас-Александруполис

Митинг срещу разполагането на буйови съоръжения в Бургаския залив по проекта за изграждане на нефтопровода „Бургас-Александруполис“ ще се състои  днес в крайморския град, съобщиха в понеделник организаторите от сдружение „Чисто море“, предаде Mediapool.

30.10.2008_258

Протестът, в който ще участват и ЗЕЛЕНИТЕ, ще почне 30 минути преди публичното обсъждане на проекта в 18.00 ч., като организаторите призовават противниците на тръбатаа да участват и в публичната дискусия.

„За да се защитят интересите на всички жители на Черноморския регион, е важно да се направи наистина независима комплексна експертна оценка, която да покаже ползите и загубите от строежа на бъдещия петролопровод. Настояваме докато не бъде направена такава оценка, да не се предприемат никакви проектни и строителни действия от фирмата – изпълнител по проекта“, се казва в съобщение на „Чисто море“. Сдружението се ръководи от Петко Георгиев и беше учредено от жители на Поморие и Несебър, за да се противопостави на нефтопровода.

Обсъждания за проекта вече имаше в шест крайморски общини като хората се интересували предимно от колко ще им се плати, ако тръбата минава през тяхна земя, но не и от потенциалните рискове от изграждането й.

Колко ще струва тръбата и как ще се финансира ще стане ясно в края на годината, каза пред Mediapool Пламен Русев от „Трансболкан Пайплайн“ (ТБП) – дружеството, което ще реализира проекта „Бургас-Александруполис“. Преди дни акционерите и ръководството на компанията се събраха за съвместно годишно събрание в Амстердам. „Не сме обсъждали как ще се осигури финансирането, а какви изисквания може да имат към нас банките“, каза Русев.

Цената на съоръжението може да достигне 1 млрд. евро.

„Не съм чул нито една партия да се е обявила срещу проекта и не съм притеснен, че новото правителство ще се откаже от него“, коментира Русев изборната победа на ГЕРБ и евентуална ревизия на енергийните проекти, подкрепяни от управлението на Тройната коалиция.

Кои са най-големите рискове за околната среда от проекта

1. Замърсяване на морето с нефт. При непрекъснатото ръчно отвиване и завиване на подводните шлангове на буя е невъзможно да се избегне технологично изтичане на петрол. Най-голямата опасност обаче са евентуални аварии. В обсъждания вариант се предвижда да има два или четири буя и постоянно по два танкера в Бургаския залив. Това означава, че в центъра на залива във всеки момент може да има близо 1 млн. тона нефт.

2. Замърсяване на крайбрежието при разлив. Когато нефтът не е почистен в течно състояние в морето, а е на брега, 1 тон от него се превръща в 10 тона замърсено вещество, свързвайки се с пясъка и почвата. Изчистването на 1 барел петрол във водата струва между 10 хил. и 250 хил. долара. На брега сумата е многократно по-висока.

3. Изсичане на гори в Странджа. Според различни данни за преминаването на тръбата ще е нужно трасе с широчина между 100 и 130 м. Това ще наложи да се отсекат всички дървета по тези терени, което създава допълнителни рискове пред екосистемата – ерозия на почвата, свлачища и други.

4. Навлизане в защитени зони от „Натура“ 2000. Трасето ще премине през или в непосредствена близост до общо десет защитени зони от екомрежата „Натура“ 2000. Част от засегнатите територии са ключови места за птиците по цялото черноморско крайбрежие. Те са междинна спирка за водолюбивите птици, прелитащи по пътя на Via Pontica – от северните черноморски територии, през делтата на река Дунав към Мала Азия, сочи изследване на Института за зелена политика. Много от установените видове птици са застрашени и вписани в червената книга на България.

5. Изчезване на цели популации защитени птици – малък корморан, розов пеликан, къдроглав пеликан и други, заради замърсяването на морската вода при неизбежното изтичане на нефт. Намаленото количество кислород в крайбрежната зона е предпоставка за масово измиране на рибите.

6. Увеличаване на парниковите газове – проектът (заедно с други проекти за транспортиране на нефт) е фактор за стимулиране употребата на изкопаеми горива, което от своя страна ще повиши емисиите от парникови газове в глобален мащаб.

7. Липса на екологични ангажименти – в подписаното наскоро междуправителствено споразумение не е посочен конкретен ангажимент за безопасно и без екологични проблеми демонтиране на тръбата и инсталациите, както и за почистване на трасето след демонтажа. Не е предвиден фонд за ликвидиране на бъдещи екологични щети. Няма и текстове, които казват кой плаща задължения, свързани с опазване на околната среда, при ликвидиране на Международната проектна компания.

8. Недостиг на инвестиции за екология – Текстът на споразумението предвижда, че „условията за транспортиране по петролопровода трябва да са конкурентоспособни в сравнение с другите маршрути за транспортиране на петрол в региона“. За да се постигне това, е възможно екоинвестициите да бъдат сведени до минимум или изобщо да не бъдат направени, посочва Петко Ковачев, изпълнителен директор на Института за зелена политика.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=456875

Бургаският залив ще стане най-натовареното откъм нефт място в Европа
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=2257

И БАН против Бургас-Александруполис
http://frognews.bg/news_12590/%D0%98_%D … 9D…1%81/

Gas pipeline explosion in Appomattox, Virginia, USA – Sunday 14th September 2008
http://www.corribsos.com/index.php?id=2000

http://p2o2.blogspot.com/2008/12/nabucco-dreams.html
препратка: http://www.bgbui.com/

Уважаеми жители на общините от Черноморския регион, Сдружение „Чисто Море“ Ви кани да присъствате на организирания от него митинг, който ще се проведе на 09.07.2009. г. (четвъртък) от 17:30 ч.пред хотел „Мираж“ гр. Бургас, паралелно на публичното обсъждане на проекта от 18:00 ч. в конферентната зала на хотела, организирано от строителната компания ТВP (ангажирана със строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис). Целта на проявата е: несъгласието ни за разполагане на буйови съоръжения в Бургаския залив по проекта за изграждане на нефтопровода «Бургас-Александруполис». Присъствието Ви на митинга и на публичното обсъждане са изключително важни за нас, за да се чуе позицията на обикновените граждани по този проект, чието изграждане би донесло огромни икономически и екологични щети.

За да се защитят интересите на всички жители на Черноморския регион е важно да се направи наистина независима комплексна експертна оценка, която да покаже ползите и загубите от строителството на бъдещия проект и ние настояваме докато не бъде направена такава оценка, да не се предприемат никакви проектни и строителни действия от фирмата – изпълнител по проекта.

Призоваваме всички хора да се обединят за общата ни кауза.
Организиран е транспорт от гр.Поморие – тръгване 17:00 часа от паркинга пред община Поморие.

Източник: радио „Милена“
препратка: http://frognews.bg/news_12396/Jiteli_na … sto_more_/Етикети: , ,