ЗЕЛЕНИТЕ и изборите за Европейски парламент и 41-во Народно събрание. Какво постигнахме и какво не успяхме

im2255age.php

Мненията за представянето на ЗЕЛЕНИТЕ на тези две поредни изборни кампании няма да бъдат еднозначни, колкото и време да мине след 7-ми юни и 5 -ти юли, 2009 г.

Резултатите са налице – на изборите за представители в Европейския парламент партията има 18 444 гласа , а на изборите за 41 Народно събрание – 21 841 гласа като пропорционален избор и 28 067 гласове за мажоритарни кандидатури и гласовете на живеещите в чужбина. От гласовете на българите в чужбина ЗЕЛЕНИТЕ получиха 362 на изборите за ЕП и 1124 гласа за 41во НС.

Нека се върнем около година назад.

На 18.05.2008 г. се учреди Политическа Партия ЗЕЛЕНИТЕ. Броя членове, които представихме в СГС, бяха 6832-ма. След забавяне на регистрацията ни, поради фактическа грешна на СГС, практически ЗЕЛЕНИТЕ се появи в регистъра на политическите партии чак през март 2009 г., когато приключи второто дело за регистрация. Официалната регистрация позволи и откриването на банкови сметки и започване на нормално функциониране на партията Реално ЗЕЛЕНИТЕ функционира като политическа партия от месец март 2009 г. Оттогава има и открити сметки и може да получава дарения и от чужбина и страната и по банков път. И досега партията, нито местните структури разполагат със собствени офиси. Всички дарения и постъпления от членски внос бяха вложени предимно в двата депозита от по 50 000 лева и в предизборната кампания (която възлизаше само на 20 000 лв. за Евроизборите и почти толкова за изборите за НС). Нека е ясна стартовата позиция.

Всъщност какво постигнахме ?
Поне няколко изключително важни позиции и резултати.

Първо:
ЗЕЛЕНИТЕ са политическата партия, която се наложи като политически субект с голямо значение за политиката в България и за бъдещето на гражданите и природата. Ефектът от съществуването на ЗЕЛЕНИТЕ се простира далеч отвъд  кръга от хора, които реално гласуваха за партията. ЗЕЛЕНИТЕ не само зае досега вакантното „зелено“ място в обществено-политическото пространство, но с програмата си и действията си накара почти всички големи политически субекти да заговорят и припознаят екологичната тематика в изявленията си, и да я включат в програмите си. Реално, с участието си в изборите, ЗЕЛЕНИТЕ постигнаха това, което ги накара да се обединят в партия – да обърнат вниманието на политическата класа в България към проблемите на околната среда и реалното присъствие на гражданското общество.

Второ:
Вече няма никакво съмнение, коя е истинската зелена партия. Това сме ние – ЗЕЛЕНИТЕ. Доказахме го с работата си и със защитата на каузите си. Показаха го и всички хора, които ни симпатизираха и ни приеха за автентичното представителство на природозащитата и гражданското общество. Тези хора далеч не се изчерпват с тези, които на този етап гласуваха за ЗЕЛЕНИТЕ.

Трето:
Получихме официална подкрепа от Европейската Зелена Партия. Гизела Каленбах, депутат от групата на Зелените в Европейския парламент официално обяви подкрепата на Европейските зелени на рождения ден на ЗЕЛЕНИТЕ на 18 май 2009 г. На срещата на зелените партии на Балканите в Солун на 15 май Хуан Беренд, генерален секретар на Европейската Зелена партия ни подкрепи от името на ЕЗП ЗЕЛЕНИТЕ за ЕП.

Четвърто:
Със сигурност бяхме приети и ни гласуваха доверие 28 067 граждани на България и то в изключително конкурентна обстановка. Тук е мястото да поясним, че породихме доверие и бяхме приети като алтернатива на политическата конюнктура  от хора, тотално отвратени от ставащото в последните години в страната. Другата ни сериозна победа бе, че дадохме мотив на хиляди млади и аполитични хора, които също ни гласуваха своето доверие, да предприемат  своето лично политическо действие.

Пето:
Няма друга политическа партия, която събра дарения по този начин – честно и открито, от хората, от гражданите. Немалка част от тези наши съмишленици се включиха и работиха доброволно и безкористно в предизборната ни кампания. Те приеха каузите ни – да защитим природата на България и да върнем държавата на гражданите. Те приеха и нас, като носителите на тези каузи, също като тях самите. Това всъщност е най-голямото ни постижение!

Шесто:
Решението да не влизаме в каквито и да било договорки и коалиции, нарушаващи или променящи принципните ни решения и желание за промяна на устройството на държавата и защита на природата, ни направи практически единствената политическа партия, която не смени каузите си за представяне във законадетелна или изпълнителна власт! Да, наясно сме, че това което искаме може да се случи само като влезем в тези структури, но няма да го направим с цената на принципите си. Може да звучи малко предизвикателно, но доказахме, че сме чисти и безкористни хора, стоящи твърдо зад разбиранията и позициите си. И такива ще бъдем.

Седмо:
Резултатите от изборите разбира се, не са това, което сме искали и към което се стремяхме. Но те са една много добра основа, на която можем да развием една съвременна и модерна политическа партия, отворена към съмишлениците си и към гражданите, работеща за и изразяваща интересите им, утвърждаваща гражданското общество в България.  Взехме първия си сериозен изпит. Вложените в нас 28 000 доверия са доказателство за това.

ЗЕЛЕНИТЕ научихме първия си голям реален урок. Научихме се да градим доверие, да говорим с хората, да комуникираме с опонентите и да доказваме тезите си. Станахме по-силни, по-мъдри. Но имаме да учим още много.
И в това начинание разчитаме и на Вас, всички които ни припознахте, приехте и ни гласувахте доверието си !

Има и други конкретни факти, като това, че сред нас няма бивши агенти на ДС, че сме единствените, за които няма никакво съмнение за купуване на гласове, че запазихме своя начин на говорене и не се изкушихме да развиваме популистки риторики, че отстоявахме позициите си, дори и когато те не бяха особено популярни и т.н. Всичко това не означава самодоволност или липса на отговорност. Със сигурност можеше да се представим и по-добре. Да успеем да достигнем до повече хора със посланията си или да измислим по-добри послания. Всеки от нас ще носи своята отговорност, за да може следващите ни решения и действия да са по-успешни и да водят до по-добър резултат.

За ЗЕЛЕНИТЕ тези избори са първата, макар и не пълна победа.
Победата да дадем алтернатива и надежда за нормалност в нашия нечистоплътен свят.
Какво ще направим в бъдеще зависи изцяло от нас – ЗЕЛЕНИТЕ и всички ВАС, които ни гласувахте доверието си!
Ние ще сме тук и ще продължим да правим това , което трябва да бъде направено, независимо дали то ще е непечеливша или непопулярна позиция.

Имаме толкова много битки пред нас, в които тепърва ще трябва да влезем или да ги продължим – за Витоша, за Рила, за Пирин, за Странджа, за Иракли, срещу застрояванията по Черноморието и в районите на НАТУРА 2000, за въвеждане на нови, възобновяеми източници на енергия, срещу АЕЦ Белене и Бургас – Александропулус… Ние ще бъдем най-сериозния критик на бъдещото правителство в областта на защитата на природата и зелената политика и тук място за компромиси няма да има! Уверяваме ви!

Подкрепяйте! Съветвайте! Предлагайте! Участвайте!
Просто бъдете с нас!

ПП ЗЕЛЕНИТЕЕтикети: , , , ,