Седемте Рилски езера се превръщат в панаир

От БлуЛинк

Наталия Димитрова

За пета поредна година прекарвам отпуската си в преходи с раници на гръб и с приятели из българските планини. Тази година от 18 юли до 2 август бях в Рила. На 27 и 28 юли пренощувахме в хижа „Седемте езера” (старата хижа) в циркусът на 7-те езера в Национален парк „Рила” с намерение да имаме достатъчно време да се разходим и да се полюбуваме на тази светиня на българското природно и културно наследство. Уви, с изумление открихме, че районът около езерата се е превърнал в „магистрала”. „Благодарение” на новопостроения и незаконен лифт от хижа Пионерска до хижа „Рилски езера” (новата хижа), Седемте езера са се превърнали в леснодостъпна дестинация на десетки туристи по джапанки и потници, които си правят пикник край езерата и разхождат кучета си, както и в място за незаконни сергии. По неофициална информация, подадена ми след запитване към работещите на касата на лифта, само за уикенда на 25 и 26 юли на територията на езерата са се качили над 5000 туристи. А сега си представете, ако само 500 от тях решат да потопят ръка или крак в някое от езерата и така, неумишлено дори, да измият недобре нанесен слънцезащитен крем, или мазнина от сандвича, който са изяли преди малко и това става всеки уикенд, то много скоро тези езера ще се превърнат в блата от цъфтящи в тях водорасли и друга растителност, която се благоприятства от замърсяването.

IMG_2108

В близост до езерата Рибното и Трилистника и двата дни компанията ни наблюдава и незаконно разполагане на сергии за продажба на варена царевица (!) и сладолед (!), както и незаконно разполагане на палатки на брега на езеро Близнака, в разрез с действащия План за управление на НП „Рила”. Български екологични организации нееднократно предупреждаваха институциите в процеса на строежа на ски-лифта за подобна „вероятност” от превръщане на Рилските езера в „сергиен комплекс”, но тези възражения бяха отхвърляни като несъстоятелни, ски-лифтът беше все пак построен и до днес действа без всички необходими разрешителни. Така че приятели планинари, колкото и цинично да звучи, май можем да си кажем: таз година царевица и сладолед, догодина бира и кебапчета!

За съжаление това не беше всичко. В същото време, в самата хижа „Седемте езера”, в която бяхме отседнали, и около която всяка година разпъват палатковия си лагер и дъновистите, компанията ни наблюдава и „усети” всяка сутрин от 8 до 9 ч, незаконно изгаряне на битовите отпадъци оставени от туристите (разбирайте най-вече пластмасови бутилки и чаши) в кухненската печка на хижата, на която в същото време се приготвяше и сутрешния чай за туристите (!), в резултат на което, посетителите на хижата бяха подложени на редовно обгазяване със зловонна миризма.

След завръщането от отпуската си подадох сигнал за тези нарушения в МОСВ и Дирекцията на НП „Рила”, та да си пожелаем, че това ще доведе поне до временно преустановяване на незаконния и грозен „алъш-вериш” и „обгазяване” на туристите на територията на Рилските езера. За да бъде постоянно обаче, зависи от активното изразяване на гражданската позиция на всеки от нас: необходимо е все повече граждани да не подминават подобни нарушения с мисълта, че нищо не могат да променят, а да снимат, да пишат и да затрупват медиите и компетентните институции със сигнали и искания за незабавни действия!

Реакцията на ПП ЗЕЛЕНИТЕ

Във връзка с цитираната информация, на 12.08.2009 г. ПП „ЗЕЛЕНИТЕ“ внесоха искане за достъп до информация в деловодството на МОСВ по повод на наблюдавани закононарушения на територята на 7-те Рилски езера в Национален парк „Рила” след пускането в експлоатация на незаконния ски лифт от хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера” през пролетта на 2009 г.
Исканията на „Зелените” са за информация относно: издадени разрешения за разполагане на временни търговски обекти на територията на 7-те Рилски езера в периода 1.01.2009 – 31.07.2009 г, одобрените методи за събиране и третиране на битови отпадъци на територията на хижа „7-те езера” (стара хижа) и предприетите мерки и действия от Дирекцията на НП „Рила” за ограничаване на антропогенния натиск върху флората и фауната на територята на 7-те Рилски езера и за актуализация на Плана за управление на парка, след въвеждане в експлоатация на лифта и във връзка с многократното увеличение на посетителите в района.
Информацията бе поскана от МОСВ във връзка с наблюдаваните през месец юли в близост до ез. Рибното и ез. Трилистника сергии за продажба на варена царевица и сладолед и незаконно изгаряне на битовите отпадъци оставени от туристите (най-вече пластмасови бутилки и чаши) в кухнята на хижа „7-те езера”, в резултат на което, гостите на хижата са подлагани на редовно „обгазяване” със зловонна миризма и опасни за здравето емисии.

А ето и отговора, който получихме от Дирекцията на „Национален парк Рила“,  на 6 септември.Етикети: , , , ,