ЗЕЛЕНИТЕ застават зад инициативата Свобода, а не страх!

ПП ЗЕЛЕНИТЕ ще се включи в Международния ден за протест “Свобода, а не страх 2009″.

Широко движение от защитници на гражданските права призовава всички хора да се присъединят към действията срещу продължаващото разширяване на мерките за наблюдение, провеждано от правителства, администрации и бизнес компании.

На 12 септември 2009 г. (събота) всички заинтересовани граждани по целия свят ще се съберат да протестират под мотото “Свобода, а не страх 2009 – Да спрем манията за подслушване”.

По този повод ЗЕЛЕНИТЕ разпространиха и Декларация със следния текст:

„Продължаваме да бъдем свидетели на нестихващите усилия от страна на властите за следене на гражданите. Тези усилия все повече нарастват и все по-трудно могат да се обяснят просто с опазването на сигурността ни. С оправданието, че се взимат мерки за борба с организираната престъпност и тероризма, под постоянно наблюдение се поставят всички видове комуникация на абсолютно всички граждани.

В България операторите задължително съхраняват в срок от една година информация за телефонните ни комуникации – с кого сме говорили, каква е била продължителността на разговорите и къде сме се намирали в този момент. От 6-ти април тази година доставчиците на Интернет пък са задължени да съхраняват също в едногодишен срок цялата информация за това какво правим в Интернет – къде влизаме, кога и с кого си пишем чрез електронната си поща и другите средства за комуникация, които използваме. Освен това се въвеждат паспорти с биометрични данни, съдържащи отпечатъци – досега отпечатъци се снемат от заподозрените и престъпниците, а не от всички.

Ние, Зелените, считаме всички тези действия за дълбоко погазване на човешките права на гражданите и лишаване от полагащото се на всеки човек лично пространство, както и за лишаване от презумпция за невинност. Освен всичко това, събирането и съхраняването на цялата тази информация е разход на огромни финансови средства в условия на световна икономическа криза, която все по-осезаемо се усеща и у нас.

Ние, Зелените, сме несъгласни с подобна политика на постоянно следене на всички хора и пръскането на огромни средства за съзнателното нарушаване на човешките права и поставянето на всички ни в гигантски Биг Брадър. Именно затова политическа партия „Зелените” за поредна година подкрепя общоевропейския протест срещу масовото наблюдение, подслушване и събиране на данни „Свобода, а не страх“. Солидаризираме се с исканията на протестиращите в цяла Европа – срещу масовото наблюдение и съхраняване на данни, срещу нарушаването на неприкосновеността на комуникацията и за свобода, демокрация, свободно слово, право на лично пространство и лична комуникация.

Призоваваме всички свои симпатизанти да се присъединят към протестното шествие в София. То ще се състои на 12-ти септември (събота). Сборният пункт е градинката между храм-паметника „Св. Александър Невски” и Народното събрание в 11 ч.“

Към официалния сайт на инициативата

Помогнете на тази картичка да обиколи България до 11 септември 2009 г. !
Етикети: , , ,