ЗЕЛЕНИТЕ във Варна призовават към протестна акция срещу скандалната сделка за Морската градина

Protest_VarnaНа 7-ми септеври, понеделник, от 17:00 ч. пред сградата на Областната управа, 11  граждански сдружения и Зелените – Варна организират протест по повод скандалната  продажба на 122 дка от крайбрежието на гр.Варна. Те ще  издигнат и искане за оставка на областния управител Данчо Симеонов.

Продадените земи на практика трябва да бъдат изключителна държавна  собственост (публична), но поради редица факти и процедури, те са  преминали тази година, на 15 Юни , в частни ръце.
Какви са фактите, документите и процедурите, Варненската областна управа умело избягва да осветли обществеността и вече втори месец гражданите на Варна са ограничени немотивирано в правото си на достъп до обществена информация.

Темата по сделката се прехвърля като „горещ картоф“ между министерства, агенции и държавни администрации. Документи или няма, или се отказва достъпа до тях, въпреки изискванията на закона. Всичко това считаме за недопустимо, особено заради обещанията на новата политическа власт, така явно заявила преди и след изборите, че ще се бори с корупцията чрез публичност и откритост.

Настояваме да бъдат предоставени исканите по сделката документи или областния управител да освободи мястото за човек, който ще работи ясно и категорично в интерес на обществото, заявяват Зелените Варна.

Те призовават всички жители на морската ни столица да заявят открито своята активна гражданска позиция и да се включат в протестната акция.Етикети: , ,