Нобелов лауреат за мир ще изнесе лекция за климатичните промени

DR-2-91f44Доминик Рейно, лауреат на Нобелова награда за мир, ще изнесе лекция за ролята на Европейския Съюз и Междуправителствената група за оценка на климатичното развитие при подготовката на конференцията за климатичните промени в Копенхаген. Неговата лекция ще бъде последвана от дебат, който се вписва в цикъла от конференции „Европа минава на зелено” организиран от Френския Институт в София.

Събитието е на 28-ми септември от 19.00 ч., в Центъра за култура и дебат „Червената Къща“ (София, ул. Любен Каравелов №15).

Доминик Рейно е експерт със световна известност в тази определяща бъдещето на на планетата проблематика. Изследванията му (той е изследовател в Националния Център за Научни Изследвания – Университета в Гренобъл) в областта на емисиите на газове с парников ефект, се ползуват с международно признание. В тази връзка, той заедно с другите учени, раборили по този проблем и съвместно с Ал Гор, получава през 2007 г. Нобеловата награда за мир. Реализирането на филма на Ал Гор „Неудобната истина” се основава и на въпросните изследвания. Доминик Рейно се е изказвал по много поводи пред европейски и северноамерикански парламентарни комисии.

Конференцията в Копенхаген ще събере от 7-ми до 18-ти декември т.г. всичките държави ратифицирали рамковата конвенция на Обединените Нации относно климатичните изменения. Тя трябва да позволи приемането на един амбициозен по своята същност международен договор, който ще замести този от Киото.

Повече информация може да намерите тук, тук и тук.

DRaynaudЕтикети: , , ,