Деница Петрова от ПП ЗЕЛЕНИТЕ участва в среща на зелените партии от Черноморския регион

Съпредседателят на ПП ЗЕЛЕНИТЕ Деница Петрова взе участие в международна среща на зелените партии от черноморския регион, която се проведе в Севастопол, Украйна.

DSC07737

На нея бе констатирано тежкото състояние на Черно море като „магистрала за изкопаеми горива“, което спомага за по-бързото унищожаване на биоразнообразието му. Зелените представиха своята инициатива за интегрирано управление на черноморските крайбрежни зони, която бе посрещната с интерес.

Две от заплахите за Черно море бяха широко разисквани – планиран терминал за претоварване на въглища в центъра на Севастопол и строителните дейности за Олимпиадата в Сочи, 2014 г., които непоправимо унищожават природата на крайбрежната зона в района.

Зелените настояват за независима стратегическа екологична оценка на енергийните проекти в Черно море – планирани са 6 тръбопровода за петрол и газ, които представляват огромен риск за морето. В светлината на световните усилия за намаляване на емисиите от въглероден диоксид инвестирането в изкопаеми горива е инвестиция в миналото.

Зелените в Черноморския регион искат развитие на енергетика, основана на възобновяеми енергийни източници – това е част от програмата на Европейската Зелена Партия – „New green deal“.

На срещата участваха представители на всички страни от региона – Армения, Азербейджан, Грузия, Молдова, Русия, Румъния, Турция, Украйна.Етикети: , , ,