Андрей Ковачев: Каузите ни с Теодор Дечев са лесно разбираеми

От в. „Про и Анти“

Андрей Ковачев, съпредседател на ПП „Зелените“ е на 35 години, биолог по образование. От 18 години е активист в природозащитното движение, един от инициаторите на кампаниите за защита на Иракли, Странджа, Пирин, Рила, Камчия и основател на гражданската коалиция „Да остане природа в България“. От 2003 г. работи по проекти, финансирани от холандското правителство, за изграждане и опазване на мрежата от защитени зони „Натура 2000“. Той е един от учредителите на партията „Зелените“, създадена на 18 май 2008 г., а работи официално от края на март 2009 г. Формацията е създадена изцяло от активисти на природозащитните движения и движенията в защита на социалните и гражданските права. Тя няма нищо общо с други по-стари партии, които имат в името си подобна символика.

– Г-н Ковачев, защо  решихте да подкрепите  Теодор Дечев?

– Ние обсъждаме  неговата кандидатура  повече  от три седмици, това не е  решение взето в последния  момент. Още от самото началото  неговата кандидатура се обсъжда, той я представи на заседание на софийската организация на зелените. Там представи своята кандидатура и отговаря на въпроси повече от един час.

– Координирана ли  е вече платформата  ви с Теодор  Дечев?

– Нашата  платформа е много подробно обсъдена с Теодор Дечев. Той даде своето мнение и в крайна сметка ще имаме едно консенсусно решение за точките от предизборната програма, които тази седмица ще оповестим публично. Това ще бъде една наша обща програма за зелена София. Не сме имали точки на голямо несъгласие с Теодор Дечев. Платформата ни обхваща съвсем очевидните проблеми на София като транспорта. Как да се облекчи краткосрочно настоящото положение и вече средносрочно как никога повече да го няма този проблем. Имаме идея за развитие на релсовия транспорт, който в момента напълно се отрича от сегашното кметство. То говори единствено за метрото, а забравя релсовия транспорт, който според тях няма бъдеще в София. Тук имаме коренно различно виждане от тях, което напълно споделяме с Теодор Дечев. Решението на транспортния проблем в София може да започне с независимия от задръствания обществен транспорт на релси. Говорим за качествен и бърз релсов транспорт. Има и много други точки – кърпежите на дупките, проблемите с отпадъците и кочината, в която живеем. Всички онези проблеми, които са колкото зелени, толкова и на всеки софиянец, но в момента не намират решение.

– Какви са акцентите във  вашата обща платформа?

– Акцентите ни са транспорт, инфраструктура, чистота, екологични проблеми, проблеми на средата за хората с увреждания, социалната инфраструктура. Изобщо става въпрос за визията ни за развитие на града. С Теодор Дечев сме мислили в една посока, че София не може да продължи да се развива в тесните граници на Софийска община. Ако искаме да имаме съвременен град, трябва той да потърси своето развитие в съседните общини. Това е моделът на развитие на всеки един голям европейски град. Но ние не даваме на София да расте и се мъчим да държим хората все в същите граници. Трябва да спре застрояването на зелените площи в София, всяка една градинка и междублоково пространство, трябва да си остане такова. За жилищни нужди трябва да се излезе извън сегашните плътно-застроени граници. Най-лесно ще е първоначално разширението да е в посока Драгоман и Елин Пелин. Но в бъдеще може да се говори и за другите посоки. Всеки голям модерен град има сателитни селища, от които може да се стига бързо и лесно до центъра. Там качеството на живот е високо, новото строителство може да се съобрази с всички съременни екологични изисквания за пестене на енергия, за песетене на вода. Така градът ще има характеристики на устойчивост и няма да бъде засегнат от глобалните екологични кризи, които престоят. Всичко това е напълно възможно, ако престанем да гледаме на София в нейните сегашни тесни граници.

– Някои кандидати  се оплакаха от  по-агресивната кампания  на г-жа Фандъкова,  която изземва  цялото медийно  внимание. Имате ли  такива впечатления?

– Това според  мен е принципна стратегия  на ГЕРБ, те и на предните  избори се държаха така. Дори не е ясно кога да обвиним. Г-жа Фандъкова ли, медиите ли? Може би има една незрялост на обществото като цяло. Ние нямаме нищо против г-жа Фандъкова, тя се справя чудесно като министър на образованието, където вече е поела сериозни ангажименти. Но не смятаме, че в момента е добре същата партия, която има такава голяма власт в страната, да има същата власт и в столицата. Това може да създаде преспоставки за лошо управление. Не е вярно, че за да функционира добре градът, трябва и кметът и общинският съвет и министър председателят да са от една партия. Това означава, че тази партия не може да работи с другите хора в тази страна. А в крайна сметка не всички са привърженици на ГЕРБ в България. Добре е да има кмет, който е независим от ГЕРБ, като Теодор Дечев, за да не се създават условия за липса на плурализъм в нашето общество. Нека да се покаже, че общинския съвет от ГЕРБ може да работи заедно с кмет, който не е от тази партия. Така ще докажем и, че трима българи не правят задължително два отбора. Нека вече покажем, че можем да работим заедно за каузи. Каузите, които ние поставяме в нашата програма, са абсолютно разбираеми. Просто е въпрос на добро желание, включително от страна на управляващата партия ГЕРБ, те да станат реалност. Освен това, тази партия до момента не е доказала, че може да се справи с проблемите на столицата.

– Кои бяха грешките  на ГЕРБ в досегашното  управление?

– Ние сме против  новия устройствен план от  самото начало. Има проблеми със  закона за зелените площи. В  момента законът не позволява от Зелената система да се изваждат площи, но въпреки това в новия устройствен план се предвиждат такива изключвания – от териториите на Западен парк, Камбаните и т.н. Това е пряко нарушение, което обаче мина, марширувайки през общината с благословията на главния архитект Диков. Повечето от междублоковите пространства и малките квартални градинки пък не бяха изобщо включени в Зелената система. В същото време зелените площи на детските градини бяха включени към зелените площи на Столична община, вероятно за да закърпят необходимия процент зелени площи. Така включват и Витоша в Зелената система на София, за да покрият манипулативно процента озелененост, който трябва да бъде спазен. Тоест той всъщност не е спазен и продължава да не се спазва със застояването на залените площи. Това са грешки, които трябва да бъдат прекратени. Но те няма да бъдат прекратени, ако бъде избрана г-жа Фандъкова, защото тя е наследник на екипа, създал тези грешки.

– Дали гражданската  активност, показана  ясно и на протестите  от 14 януари, когато и вие бяхте много активни, вече е достигнала до такава степен, че да прерастне в политическа?

Хората още  нямат вяра в самите себе си. На тях  постоянно им се обяснява, че от тях  нищо не зависи. Това не е така. Първите  четири точки от платформата ни с Теодор Дечев се отнасят точно до участието на гражданите във вземането на решения в общината и подобрението на този процес. В момента Софийска община е по-зле от всяко едно министерство що се отнася до взаимодействието с гражданите. Това позволява непрозрачност и корупция. Гражданският контрол в момента е само на думи, а е изключително важен. За това в нашата програма говорим за граждански инициативи, вътрешни правила за провеждане на референдуми, предоставяне на достъпна информация на гражданите за взетите решения, системи за граждански контрол върху определени дейности и разбира се решаване на конкретните екологични проблеми в София, които отдавна се знаят, но не са решени. Това са Балша с незаконните кариери, начинът по който се строи връзката между метрото и жп линията в кв. „Илинден“, зелените площи и т.н. Трябва да имаме едно съвеменно управление, което включва гражданите в процеса на вземане на решение, за да влезем в 21 век. Иначе няма как.

– Явно някакво желание  в тази посока  има, Теодор Дечев беше издигнат именно от граждани на София, от блогъри, а не от някоя партия?

– Да, за това имаме общ език и въпреки, че тръгнахме  от различни места, сега да работим  заедно. Това е хубаво и се надявам  другите да започнат да се учат от нас.

– Защо не ви позволиха собствена регистрация?

– Съдейки по  публикациите в Държавен вестник,  ние смятахме, че сме регистрирани 2009 г. Но се оказва, че държавата  не си е спазила сроковете  за оповестяване на информацията  и сме били регистрирани още  2008 г. Тоест ние е трябвало да подадем отчета си 2008 г., но не сме знаели, за да го направим. Това са странните дебри на закона за политическите партии. За съжаление в България съдебната система и изобщо цялата държава не функционира на принципите на справедливостта и на духа на законите. Винаги може да се използва формалната логика, за да се унищожи нещо свястно.

– В същото време  е била регистрирана  коалиция „Зелените“?

– Да, това са Политически клуб „Екогласност“  и партията на Валентин Симов „Партия  на зелените“, които отдавна не са се явявали самостоятелно на избори. Това е в нарушение на закона за местните избори, според който не може да се регистрират партии и коалиции, които дублират или допълват наименованието на вече съществуващи в съда. Но това е било направено от общинската избирателна комисия, като самото им решение е било оповестено единствено на таблото в сградата, може би. Когато ние открихме че са ги регистрирали, вече отдавна беше минал срока за обжалване. Но в момента ще пуснем сигнал до ЦИКМИ, която по закон може да контролира законосъобразността на решенията на общинските избирателни комисии. Ще поискаме тази коалиция да бъде пререгистрирана с друго име. По закон те са длъжни да го направят, но няма как да ги накажем, ако не го сторят.Етикети: , , ,