ЗЕЛЕНИТЕ в Бургас започнаха съдебна битка срещу неправомерен акт на Общината

Даниела Божинова, съпредседател на ПП „ЗЕЛЕНИТЕ“ даде ход на съдебна жалба срещу Община Бургас. Като мажоритарен кандидат на изборите за Народно събрание Божинова отказа да плати на Общината тротоарно право за събираната от нея подписка в защита на Странджа и получи наказателно постановление за глоба.

По време на изборите кметът на Бургас  поиска неправомерно пари от политическите партии за провеждани агитационни мероприятия на основание местни наредби за преместваемите обекти и рекламната дейност (приложими към търговска дейност). Всички партии без ЗЕЛЕНИТЕ се примириха с положението и си платиха, за да не бъдат безпокоени.

Жалбата до Районния съд в Бургас се позовава на приложимия за случая закон – Закона за събранията, митингите и манифестациите, който предвижда само уведомителен режим на предизборните събития, без да е необходимо да се вадят разрешения и плащат такси. Посочва се, че прилагането на подобни общински наредби ограничава по недопустим начин конституционното право на публично изразяване на мнение, свободата на събрание и избирателните права.

Даниела Божинова беше единствената жена мажоритарен кандидат на последните избори за народни представители в Бургаски многомандатен избирателен район. Тя беше избрана неотдавна от националното събрание на ЗЕЛЕНИТЕ за съпредседател на партията.

Zel24jun 007_1

„Съвестен“ общински полицай съставя акт на Зелените в Бургас, които отказаха да платят на кмета „тротоарно право“Етикети: , ,