Петко Ковачев: Унищожаването на природата храни корупцията и това върви на бързи обороти!

Интервю на Даниела Горчева от Медиапул


От вашия блог разбрах за съмненията ви, че ДАНС може да е вербувала хора да следят екопрояви. Така ли е?

Имаме сведения, че са „уговорили“ хора от обществени институции да докладват какво правят природозащитниците, когато се събират на определени – публични и структурирани именно за публични цели – места. Но, както обикновено, акциите на службите у нас са толкова елементарни, че са чак жалки. ДАНС или МВР могат винаги да си изпратят служителите или агентите на тези места – никой няма да им обърне никакво внимание. Но те продължават по стар навик с мръсотията на вербовките. Именно това правят – вербуват – днес срещу граждански организации, утре – всеки може да се окаже отново обект на разработка от страна на службите и никак няма да е за чудене, като се имат предвид съставът на тези служби и добре познатият ни от близкото минало манталитет на работещите в тях.

Има ли случаи на подслушване на телефонни разговори и следене на интернет кореспонденция на „зелените” или на членове и съмишленици на природозащитни организации?

Ако моят телефон или телефонът на Андрей Ковачев (от Партията на зелените – б. р.) се броят като такива на зелените – да. Но ние с него сме „закачени“ отдавна. За интернет – нямам сведения, но няма да се учудя. Още повече, че многократно вече се опитват и изглежда нямат намерение да се откажат от мерака да следят трафика по интернет – тоест кой с кого си кореспондира, говори по скайп или пише по електронната поща.

Във всеки случай миналата седмица в Европарламента групата на Зелените/ЕСА дискутираше приоритетите си и една от темите беше именно интернет сигурността и правата на ползващите интернет. Ще настоявам и пред партия „Зелените“ този проблем да не бъде загърбван.

Иначе в България екоорганизации или отделни природозащитници са разработвани през всичките години и правителства (може би само без това на СДС от 1991-92 г.). Службите разследваха „Екогласност“ навремето и по-късно продължиха да разработват природозащитни организации като Екоклуб 2000, СДП „Балкани“, Информационния и учебен център по екология, „Зелени Балкани“, „За Земята“…

Сега съм убеден, че заради протестите около Морската градина във Варна колегите също са под наблюдение. Имали сме и директни контакти с представители на службите по тяхно искане и неведнъж са правени опити да ни сплашват или вербуват, установявали сме, че има наблюдения, подслушване на офиси, телефони. Неизвестни лица са разпитвали наши съседи какви сме, идват ли ни чужденци на гости, дали не си купуваме скъпи вещи, имаме ли коли. Само за частни самолети май не са питали.

Екоорганизации като „Граждани за Рила” и „За да остане природа в България” и други граждански сдружения неколкократно сезираха ДАНС за незаконни строежи и заменки. Какъв беше резултатът от това?

Нямам информация за тези сигнали, а и да си призная – не очаквам нищо от службите на България, както и да се наричат.

От съответните служби в ЕС също са ни казвали, че нямат доверие на българските служби. Затова аз не бих си губил времето да подавам сигнали нито в ДАНС, нито в МВР, нито в другите служби. Още повече, че сигналите ги подаваме до институциите и в съда. Ако службите искат да си свършат работата, ма откъде да се информират.

Същото е и с прокуратурата – преди години подавахме сигнали и – нищо. Да не би да са разследвали далаверите около АЕЦ „Белене“? При това сигналът беше подаден от тогавашния председател на Общинския съвет на Свищов! Тишина… Цял свят разбра за далаверите и корупцията около АЕЦ „Белене“, само българската прокуратура не знае. Прокуратурата всъщност е част от проблема на неработещата правосъдна система в България и е известно защо, но това е отделна тема.

Има ли връзка между унищожаването на природата и корупцията по високите етажи на властта?

Има и още как! Връзката „унищожаване на природата – висша администрация – управляващи политици“ отдавна е доказана. Престъпленията в горите са най-яркият пример. Същото важи за презастрояването на Черноморието, за унищожаването на зелените площи в София, за съсипването на Пирин, Родопите, Рила и за хилядите по-малко известни случаи, където властват местни феодалчета. По веригата местни феодали – местни олигархеещи – местни структури на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и ето ти незаконен добив на инертни материали, сметище без оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), вятърни инсталации в НАТУРА-зони, „корекция“ на река… А местните ченгета и местната прокуратура бдят за рахатлъка на участниците в схемите.

Знаете ли в колко общини в България хората се самонаричат с ирония „първа частна община“? Велинград, Своге, Гълъбово, Гулянци, Каварна, Несебър, Царево, дори градове като Сливен и Смолян. Унищожаването на природата всъщност е начин да се храни корупцията и този филм се върти на бързи обороти.

Цялото интервю може да прочетете тукЕтикети: , , , ,