Декларация по скандалното участие на България при преговорите в Копенхаген

На 11.12.2009 премиерът Бойко Борисов договори в Копенхаген символичната сума от 20 000 евро. Това България ще поеме като годишна вноска към общия финансов пакет от 7 млрд. евро, която ЕС ще заплати в борбата с климатичните промени. Това означава, че всеки български гражданин ще допринася хиляди пъти по-малко за решаването на този проблем от средния гражданин на ЕС.

Партия Зелените държим да подчертаем, че Европейският съюз е общност от държави, които трябва да покриват минимални изисквания. Това включва икономически ангажименти, които страните членки следва да спазват най-вече след приемането си в общността. Несимволично!

Да се измъкнеш дребнаво от неотложни солидарни действия, надявайки се, че работата ще се свърши сама, не е достойно политическо поведение и не е това, за което българските граждани гласуваха през 2009 г. Подобна липса на отговорност беше типична за предишното управление и не е допустима за настоящето на България.

Дори по време на криза има сметки, които трябва да бъдат платени. В този контекст напомняме, че през 2009 г. Зелените внесоха общо 100 000 лв. в държавната хазна под формата на изборни депозити. Това е сума по-висока от договорената от г-н Борисов като общ български принос към решаването на един от големите световни проблеми. Зелените намираме за правилно многократно повече да бъдe вложенo като солидарна отговорност от българска страна при преговорите в Копенхаген. Този фонд е редно да се подпомага от данъците събирани от фирмите на Христо Ковачки; взети заедно те са сред най-големите въглеродни замърсители на Балканския полуостров.

Надяваме се, че като вземат предвид тези аргументи, правителството и българските представители в Копенхаген ще покажат неколкократно по-голяма отговорност при преговорите, отколкото показаха досега.

ПП Зелените, 15.12.2009

За повече информация:

Андрей Ковачев: 0887788218, kovatchev6@gmail.com

Петко Ковачев: 0888420453, petko.kovachev@bulgariangreens.org

Найден Чакъров: 0897764740, nayden.chakarov@zelenite.bgЕтикети: , , ,