Позиция по организирането на референдум за новините на турски език по Канал 1

Партия ЗЕЛЕНИТЕ е категорично против поискания от партия Атака и подкрепен от ГЕРБ референдум за новините на турски език по Канал 1.

Партия ЗЕЛЕНИТЕ е единствена партия в политическия живот на България, която е поставила прилагането на референдумите на челно място в своята програма и истински отстоява тази кауза.  Ние смятаме, че прякото вземане на решения по важни въпроси от българските граждани е основна посока за развитие на българския политически модел към по-демократичен.

В продължение на 20 г. “демокрация” в България не е проведенo нито едно национално допитване. Политическата класа твърдо отказва да даде пряка възможност на гражданите да вземат решения по съществени въпроси на техния живот и бъдеще. Оставени без обществен дебат и допитване бяха такива важни въпроси като изменението на българската конституция и обвързването с международни договори и проекти, които струват и ще струват на българския данъкоплатец  милиарди. В края на миналия мандат българските законодатели направиха известни промени в законодателството за референдуми, но те на практика затвърдиха статуквото. Отново практически не гражданите могат да свикат референдум или да формулират неговия въпрос, а само политиците .

Предложението за свикване на референдум за новините на турски език е демонстрация на това как се злоупотребява с правото на референдум от политическата класа. Такъв референдум единствено ще доведе до засилване на позициите на партиите „Атака“ и ДПС и ще доведе до още по-голямо разделение на обществото на етническа основа. На нас ни се предлага да похарчим 18 милиона лева за решаване на въпрос, касаещ 10 минути от ефира на БНТ всеки ден. В същото време българските граждани са оставени без право да решават множество фундаментални за бъдещето ни проблеми – избирателна система и кодекс, сигурност и правораздавателна система, здравеопазване. Или в решаването на въпроси пряко засягащи джоба на всеки избирател като: Колко ще струва нова АЕЦ и заслужава ли си да се строи? Ще превърне ли петролопроводът  Бургас-Александруполис крайбрежието на България в лунен пейзаж срещу няколко сребърника, и много други.

Партия ЗЕЛЕНИТЕ предлагаме партия АТАКА и партия ГЕРБ да променят предложението си и  вместо за новините на турски език  да свикат референдум по въпроса за петролопровода Бургас-Александруполис. Решението на референдума ще развърже ръцете на премиера, който неотдавна посочи, че определени клаузи на договора блокират неговите действие. И ще спести много повече от похарчените 18 милиона лева.

Предлагаме също така парламентарно представените партии най-сетне да обърнат внимание на правните норми в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да предприемат законодателни мерки за отстраняване на огромните бариери за иницииране на допитвания от гражданите, както и за признаване на резултатите от референдумите. Крайно време е в нареждането на приоритетите на дневния ред  на демократична България да участват българските граждани чрез реално работещо законодателство за гражданска инициатива и референдум.

ПП ЗЕЛЕНИТЕЕтикети: , , , ,