ЗЕЛЕНИТЕ подават сигнал до Европейската комисия заради забавянето на петициите

Днес, 8 май, в навечерието на Деня на Европа, партия ЗЕЛЕНИТЕ внесе в представителството на Европейската комисия [permalink href=“244″]сигнал[/permalink] с искане за разследване на причините, поради които жалбите на природозащитни организации от България за незаконно застрояване в защитени зони по европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 не са били разгледани по необходимия начин. Според ЗЕЛЕНИТЕ има сериозни нарушения в начина, по който Дирекцията по околна среда към Европейската комисия процедира тези жалби. Най-общо казано нарушенията се свеждат до:

  • Неоправдано забавяне на стартирането на наказателни процедури;
  • Пренебрегване на информацията, предоставена от неправителствените организации;
  • Затваряне на очите пред явни нарушения на българското правителство.

Според ЗЕЛЕНИТЕ главен виновник за изброените нарушения е българският служител в Европейската комисия Любомила Попова, отговарящ за петициите. Връчването на [permalink href=“244″]писмото[/permalink] бе съпроводено с представление, в което ЗЕЛЕНИТЕ влязоха в ролята на детективи, разкриващи кой саботира работата на комисията.

Случаите, които са цитирани в сигнала са защитените зони Странджа, Иракли, Камчийски пясъци, Рила, Пирин и Перелик. ЗЕЛЕНИТЕ напомнят на комисията, че освен разследването искат и отваряне на спешни наказателни процедури за нарушенията в най-застрашените НАТУРА 2000 места.

Акцията на ЗЕЛЕНИТЕ последва участието на съпредсетеля на партията Андрей Ковачев името на петиционерите от коалиция „За да остане природа в България” в Комисията по петициите към Европейския парламент в Брюксел на 30 април. На заседанието Комисията по петиции реши да сигализира Европейския обдусман и Европейската комисия, че по жалбите не се работи и са необходими спешни процедури.

Най-ценните места от българската природа са включени в европейската мрежа НАТУРА 2000. Освен българско, тези места са неоценимо европейско и световно богатство и за неговото опазване носят отговорност, както българското правителство, така и Европейската комисия. ЕК е задължена от договора за създаване на Европейския съюз да следи за опазването на тези места.

България има нужда от български зелени депутати, които да защитават НАТУРА 2000 чрез механизмите на Европейския парламент.

За допълнителна информация: Андрей Ковачев, тел. 0887 788218

Още снимки от събитието – тук

[permalink href=“244″]Писмо към Европейския омбудсман и
Европейската комисия – тук (на английски)
[/permalink]