МВР ще прави електронни досиета на гражданите

от вестник  Сега, пълният текст на статията можете да прочетете тук.

Огромен скандал избухна по време на гласуването на второ четене на текстове от Закона за електронните съобщения. Макар депутатите да отхвърлиха искането на МВР трафични данни – телефонни разпечатки и за интернет-трафика, да се искат за всякакви престъпления и оставиха сегашното положение – само за тежки и компютърни престъпления, неправителствените организации ги обвиниха, че създават нова Държавна сигурност и нови електронни досиета.

„Това е бомба със закъснител в българското законодателство“, каза Асен Генов от „Зелените“. В знак на протест по време на заседанието на НС те облякоха светлоотразителни жилетки, изправиха се и се обърнаха с гръб към депутатите, за да могат те да прочетат надписа на гърбовете им: „Аз не съм терорист“.

Парламентарният шеф Цецка Цачева призова за ред и представителите на неправителствения сектор бяха изведени от залата от квесторите.

„Ако 20 години не можахме да се справим и предотвратим последиците от хартиените досиета, сега с гласуваните текстове се създава същата опасност чрез нови електронни досиета“, коментира Генов. Той изтъкна, че гласуваните текстове предполагат следене на личната кореспонденция, трафичните данни, местоположението на всеки гражданин. „Няма гаранция, че интерфейсът е отпаднал от намерението на управляващите за следене, въпреки уверенията, че това ще бъде направено“, подчерта още той. И поясни, че депутатите са гласували текст, в който се предвижда система от мониторинг център и други програмно-технически данни. Това според него означава интерфейс.

По време на дебатите днес от опозицията също поставиха въпроса защо, след като МВР се отказва от прекия достъп чрез интерфейс, в закона се преформулира понятието „прихващащ интерфейс“ и се записва, че това е система от мониторинг-центрове. Те попитаха дали това не е начин да се прикрие реален пряк достъп. Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подчерта, че прихващащият интерфейс изобщо не е свързан с достъпа до разпечатки от телефонии или интернет-активност, а засяга реалното подслушване и прихващане на съдържанието на разговорите. „Такъв интерфейс има повече от 10 години, ползва се по закона за специалните разузнавателни средства, няма никаква разлика или новост“, заяви Вучков.

С приетите окончателно промени в закона мобилните и интернет операторите бяха задължени да предоставят на МВР и спецслужбите трафичните данни в най-кратки срокове, но не по-късно от 72 часа (а не както първоначално възнамеряваха управляващите – до 2 часа). Беше оставена възможност министърът или упълномощено от него лице да определя срок, различен от записания в закона – по-кратък или по-дълъг, според нивото на спешност или обема на необходимата информация, която ще събира операторът.

В закона се предвиди и ред за унищожаване на данните, до които е искан достъп. Тази информация ще се пази от операторите 6 месеца след предоставянето й. В същия срок спецслужбите ще унищожават получените справки, ако те не се използват за разследване. Унищожаването ще става от тричленна комисия в службата.

фотографии: Веселин БоришевЕтикети: , , , ,