Гражданите защитават правото си на протест

Около десетина членове на ЗЕЛЕНИТЕ взеха участие в митинга на 29.04.2009, организиран от студентското сдружение “Сроксос” пред Народното събрание в София. Поводът беше предложения от Министерски съвет законопроект, с който да се забранят митингите пред Парламента и на Ларгото (триъгълника между Президентството, Министерски съвет и БНБ), защото „това причинявало проблеми с трафика“.

Забраняват се също митинги в близост до военни и други обекти, „свързани с националната сигурност“, до сгради на органите на съдебната власт, на Министерство на отбраната и на МВР, лечебни заведения и затвори, както и блокади на републиканските пътища, на мостове (явно се има предвид Oрлов мост), на подлези и надлези. Новият проектозакон забранява още на митинги да се водят животни или да се използват превозни средства (велосипеди?!). Глобите са от 500 до 3000 лева.

Около 300 граждани изявиха несъгласието си с ограничаването на правото на протест, което беше заклеймено като “посегателство върху демокрацията и основните граждански права”.

ЗЕЛЕНИТЕ пък намериха и върнаха портмонето на един от протестиращите – около 30-годишен ром.

(Още за проектозакона тук)