BNEWS: Зелените пренасят битката срещу ГМО в Европа

На кръгла маса „България – зона, свободна от ГМО“ участниците се обединиха около идеята за гражданска законодателна инициатива, която да поиска създаването на нова директива за биологическата сигурност на Европейския съюз. „Подобни практики се развиват в други развити европейски държави. Носители на такива инициативи са често политически партии. Искаме да обсъдим конкретни предложения в Закона за храните, Закона за фуражите и Закона за посадъчния материал“, каза Борислав Сандов от Зелените.

„За да постигнем целта „България – свободна от ГМО“, трябва да се борим със задачата в Европа. Още повече, че никой не може да спре трансграничното пренасяне на гените, така че трябва да се борим да няма ГМО и в съседните до нас страни“, заяви и Андрей Ковачев, съпредседател на Зелените.

Според еколозите ЕС има нужда от по-сериозна директива, която да третира биологичната сигурност. За тази цел може да надгради сега съществуващата директива 2001-18 или да се създаде нова. „Тази инициатива искаме да тръгне от България“, каза Сандов.

Инициативата може да учреди ежегодни награди за хранителни продукти. Една от предложените мерки е въвеждане на лого за чисти от ГМО български хранителни продукти. Друга от идеите е Програмата за развитие на селските райони да не финансира проекти, свързани с ГМО. Инициативата ще поиска и стимулиране на отглеждането на соя в България, за да не се стига до внос на фуражи с ГМ соя, както и етикитиране на всички продукти, получени от животни, хранени с модифицирани фуражи.

След месец в София ще се състои кръгла маса, в която заявено участие има и от европейските зелени. На нея ще бъде лансирано предложението за предприемане на действия на европейско ниво.

четвъртък, 25 мар 2010 г.

Бойчо Попов
Към оригиналната публикация тук: