От Агенция „Фокус“: Откриват първата лаборатория за ГМО в околната среда

19 април 2010 | 14:20 | Агенция „Фокус“

Първата българска лаборатория за изследване на генетични промени в околната среда ще бъде официално открита в четвъртък, съобщиха от ИА „Околна среда” за Агенция “Фокус”. В лабораторията има четири автоматизирани системи, сред които е и апарат за анализ в реално време на евентуални промени в изследвания материал. Проби ще се вземат от почвата, водата, въздуха.

След множество протести преди месец депутатите приеха промените в Закона за ГМО. Под натиска на обществото бе прието генетично променени организми да не се отглеждат в защитените зони по екомрежата „Натура 2000”.

Заради изразената позиция на зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева от ПП „Зелените” поискаха нейната оставка. Техният мотив, е че тя е защитила опасни за българските граждани технологии и организми, включително ГМО и цианидна технология за добив на злато.

Очаква се на откриването на първата лаборатория за изследване на ГМО в околната среда да присъства зам.-министърът на екологията Евдокия Манева, допълниха от агенция „Околна среда”.

Весела ВЕСЕЛИНОВА

http://www.focus-news.net/?id=n1382485Етикети: , , , ,