Граждански законодателни инициативи и нов съпредседател избра Националното събрание на Зелените

Георг Тупарев бе избран в неделя от Националното събрание на ЗЕЛЕНИТЕ за съпредседател на партията. Останалите двама съпредседатели са Даниела Божинова и Андрей Ковачев, които бяха част от ръководството на ЗЕЛЕНИТЕ и досега. Деница Петрова, която от основаването на партията бе неин съпредседател, се оттегли по свое желание, за да работи изцяло в неправителствения сектор за опазване на околната среда и осъществяването на независим обществен контрол върху международното финансиране.

Зелените подкрепиха и обявяването на две граждански законодателни инициативи за обявяването на междудържавния договор Бургас-Александруполис за невалиден и въвеждането на национална забрана за използването на цианиди в минната промишленост. Съвместно с  Коалиция България без цианиди и инициативни комитети от района на Бургас се откриват подписки в подкрепа на тези искания.

На събранието бяха представени и резултатите от Кампаниите за забрана на ГМО, използването на цианиди и промените в ЗЕС и направена обективна оценка на досегашната работа.

Събранието избра нов Контролен съвет и допълни състава на Националния и Изпълнителния съвет.

Състав на Контролния съвет: Веселин Дробенов и Свилен Овчаров – съпредседатели и членове – Петър Йовев, Ирена Цокова и Стефан Радев.

Нови членове на Националния съвет от квотата на Националното събрание: Тони Стоев, Златина Станкова, Мариана Панайотова, Мила Видина и Елена Михайлова.

С пълния състав може да се запознаете на  http://oldsite.zelenite.bg/head

Събранието протече в конструктивен тон и в рамките на обявеното предварително време, като се почувства заявеното от участниците желание за ново начало.Етикети: , , ,