КСЕНОФОБИЯТА И ХОМОФОБИЯТА ИЗИСКВАТ ПОЛИТИЧЕСКО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ

На 06.06.2010 бе извършен жесток побой над група младежи, отиващи на граждански протест срещу потъпкването на човешки права в затвора в Бусманци, наречен Дом за временно настаняване на чужденци. В този “дом” са заключени и разбити десетки човешки животи, плод на българската мудна и корумпирана “демокрация”. Хора, които биха могли да бъдат нормални граждани на страната ни, са затворени зад прозорци с решетки, без право на образование и труд.

Побоят е извършен от организирани и въоръжени лица, наричащи се патриоти, които смятат, че чужденците, хората с хомосексуална ориентация и членовете на леви движения са сред основните проблеми на България. Европейските демократични ценности осъждат подобни прояви на краен политически екстремизъм и убеждения, както и проповядването им, до такава степен, че обществото не приема дори провежданите от подобни групи мирни демонстрации.

В България проблем с подобни политически убеждения очевидно не съществува. Побоят от шести юни не е първи и единствен подобен акт. Екстремистите, организирали се с помощта на съвременните средства за комуникация, разпространяват дори снимки на “враговете си” и смятат за чест да пребият някого от тях, застрашавайки живота и здравето му. За съжаление, полицията регистрира този акт като “дребно хулиганство”. Затова в България политически екстремизъм няма, въпреки десетките инциденти с чернокожи, както и с хора с хомосексуална ориентация, а всяка публична изява на последните е свързана с острата необходимост от осигуряване на тяхната сигурност и защита от посегателства срещу физическото здраве, дори и живот.

Партия “Зелените” осъжда побоя от 06.06.2010 и настоява подобни действия да бъдат третирани от полицията като дискриминация и престъпления на политическа и расова основа. Като такива, те трябва да бъдат строго преследвани и наказвани с цялата тежест на закона.

Възмутени сме от реакцията на вътрешния министър Цветанов, който определи неделната жестока разправа “като разчистване на сметки между леви и десни движения”, защото “разчистването на сметки” е едностранно и не се случва за първи път. То заслужава по-сериозно внимание и категорични действия от обикновената му регистрация.

Политическа партия Зелените се обявява в защита на човешките права. Ние отхвърляме всяка форма на насилие и диктатура и настояваме за социална справедливост. Партия Зелените се обявява в защита и за зачитане на различията между хората, общностите и културите.

Ефективното разкриване на извършителите на престъпления, както и осъждането им ще допринесе за намаляване на нивото на престъпността у нас. Призоваваме българската полиция да противодейства и да разкрие извършителите на тези престъпни действия на расистка, ксенофобска или хомофобска основа, а съдът да приложи цялата строгост на Закона. Това ще допринесе за намаляване на посегателствата срещу хора с различен цвят на кожата или с различна сексуална ориентация. Настояваме това да се случи незабавно, и не приемаме, че борбата с организираната и икономическата престъпност са валидни извинения за бездействието на полиция и съд. Считаме, че това е въпрос на приоритети и желание, каквито очевидно отсъстват у ръководството на МВР.