„Елате, мутрички, при батко“ /коментар за депозита за евроизборите */

Приетите поправки в изборния закон навяват мисли, свързани не толкова с Европа, колкото с някоя бивша съветска република, завършваща на „-стан“.

Наблюдавал съм чужди избори и знам, че първото нещо, което се оценява, е състоянието на партийната система. Има ли реално функциониращи партии? Предлагат ли те истински алтернативи на избирателите? Ако да – осигурени ли са им справедливи условия за представяне на изборите?

По тези показатели България отдавна се свлича надолу, но оня ден удари дъно. Вдигането на депозита за участие на партии на изборите от 15 000 на 50 000 лева е оръжие от арсенала на някой азиатски сатрап. В ЕС от 27 страни членки в 15 няма паричен депозит. Сред останалите най-висок е той в Холандия – 11 000 евро. В Англия е толкова нисък, че в продължение на 20 години бивша поп звезда, Крещящия Лорд Съч, си плащаше, за да се явява на избори с предложения като безплатна марихуана за всички.

Ще рече: българите отново са рекордьори. В най-бедната страна поставиха финансова бариера за изборите, която е 2,5 пъти по-висока от най-високата досега известна.

Целта очевидно не е да се спре проникването на мутрите в политиката. Мутрите ще намерят тези пари. Няма да ги намери популярната нова партия „Зелените“, която пази нашата природа именно от мутрите и техните политически приятели. „Зелените“ нямат финансов благодетел, нито пък достъп до откраднато ДДС. Тяхното не-участие гарантира, че защитата на природата няма да стане приоритет на управлението.

И стана: „Елате, мутрички, при батко…“

Решението за вдигане на депозита обслужва мутрите и червената олигархия, която с радост го подкрепи. Тя се окопа, а онези, които искат да нарушат нейния комфорт с някакъв граждански дневен ред – остават да подсмърчат на студа.

Срамно и необяснимо е, че азиатското предложение идва не от кой да е, а от СДС – досегашния пазител на европейския дневен ред у нас. Ако нещо са се объркали – да се поправят. Ако пък знаят какво вършат – тогава разговорът ще бъде друг. Пряк, енергичен и кратък.

Евгений Дайнов

___________________
* Коментар от Евгений Дайнов за депозита за евроизборите
Публикуван на 5 Април 2009 във вестник „24 Часа“

Още материали от автора:
www.desnite.eu