Искат да вдигнат и депозита за участие в изборите за Народното събрание

Парламентарно представените политически партии приеха, все още в комисия, нови ограничения в проекта за Закон за избиране на народни представители.

Отново увеличават депозита: от 20 000 на 50 000 левa. Толкова трябва да внесат партии, които искат да участват в парламентарните избори, а сумата ще е загубена ако партията не взeмe поне 1 % от гласовете. Увеличават и праговете за коалиции, както и броя на подписите необходими за регистрация в Централната Избирателна Комисия (ЦИК).

Отново вносителите са от СДС – Ваньо Шарков.

Така за участие в изборите за Европейски парламент и за Народно събрание една политическа партия трябва да депозира 100 000 лева.

За нова формация, каквато сме ЗЕЛЕНИТЕ, това практически е тотална бариера. Това ограничаване не е насочено само срещу нас, но е препятствие пред гражданското общество като цяло. Няма съмнение каква е целта – да не се позволи промяна на политическото представителство, да не се допусне некорумпирани партии и формации да променят неработещото законодателство и изпълнителна власт.

Не можем да говорим за демокрация и равнопоставеност, честност и откритост при подобна политика от страна на парламентарно представените политически партии.

ЗЕЛЕНИТЕ ще направим възможното да разобличим този сценарий.