БЪДЕЩИЯT ИЗБОРЕН КОДЕКС=БЕТОНИРАНЕ НА СТАТУКВОТО или Какво се крие зад проекта за Изборен кодекс? и Реформатори ли са ГЕРБ?

На 19 септември от 13.00 – 14.00 часа в пресклуба на БТА в ЗЕЛЕНИТЕ представят анализ на проекта за Изборен кодекс, скалъпен от временната комисия с председател Искра Фидосова.

Година преди предстоящите избори сме далеч от приемането на ясни изборни правила. В същото време ни се предлага проект за Избирателен кодекс, който представлява поредния миманс пред обществото и твърдо бетонира статуквото. Няма и опит за промяна на досегашните практики в позитивна посока.

Законопроектът запазва статуса на известните ни политически субекти като прикрити монополисти на представителната демокрация, породен от желанието им чрез административни средства да наложат на избирателите себе си, като единствен фактор, способен да допринесе за развитието на България.

Вместо прозрачност на финансирането на партиите отново ни се предлага неясен регламент, който не допринася за яснота при механизмите за финансиране на партиите и политическите кампании.

ЗЕЛЕНИТЕ предлагаме въвеждането на ясни правила за либерализиране и демократизиране на изборния процес http://oldsite.zelenite.bg/3130.

ЗЕЛЕНИТЕ призоваваме всички хора с активна гражданска позиция, както и всички граждански и политически субекти, които считат, че предложеният от управляващата партия ГЕРБ, проект за Изборен кодекс, не отговаря на съвременните потребности за развитие на обществото, да дадат началото на ефективен и реален дебат, а не симулация, състояла се във временната комисия, с цел достигане на завършен демократичен продукт, който дава реална възможност на гражданите да участват във всяка фаза на политическите процеси и управлението на държавата и регионите. Не можем да позволим отново да ни бъде отнета всяка възможност за корекция и участие в решаването на проблемите на обществото ни!

За повече информация:
Асен Генов0898586900, asen.genov@zelenite.bg
Христо Генев, 0878201843, hr.genev@gmail.com

Политическа партия „ЗЕЛЕНИТЕ”Етикети: , , ,