mediapool.bg – Партия „Зелените“: Подготвеният Избирателен кодекс утвърждава статуквото

Подготвеният от управляващите Избирателен кодекс е потвърждаване на сегашното статукво, заяви в неделя съпредседателят на партия „Зелените“ Андрей Ковачев.

Според Асен Генов, член на Изпълнителния съвет на партията, въпросът за финансирането на политическите партия остава със същите решения, както и при предишните управляващи. Има разминаване между обществените нагласи и решението на управляващите. Въпреки, че българинът не е склонен да дава дарения, както показват социологическите изследвания, парадоксално е, че в дните на политическите кампании изведнъж всеки ден има дарения, които с малко не надвишават изискваната сума за банков превод, добави Асен Генов.

Партията смята, че може да се следва примерът на западните демокрации, където сумата, която може да се дари е между 100-150 евро.

Христо Генев от „Зелените“ посочи, че и в момента с проекта за Изборен кодекс не се дава ясно решение на един проблем – българинът не знае кой представлява точно интересите му. Пропорционалната система за избор на народни представители и общински съветници не дава решение на този въпрос, смята Генев.

Според него районирането на страната в едномандатни райони, както и общините в обособени райони, според представителите в общинския съвет, ще даде ясна представа на избирателите след като гласуват кого да търсят за решаването на проблемите им.

оригиналът на статията четете тук.Етикети: , , ,