ЗЕЛЕНИТЕ в защита на Кресненското дефиле

Над 200 любители на екстремните спортове, журналисти и гости участваха в откриването на сезона по рафтинг и каяк в бързи води в района на Кресненското дефиле на река Струма на 4 и 5 април 2009.

На събитието присъства и Андрей Ковачев, съпредседател на партия Зелените, който е лично свързан с опазването на уникалната природа в района още от 1987 година. Той е един от най-активните природозащитници, благодарение на чиито усилия е решено трасето за тежкотоварни и транзитни превози на автомагистрала Струма да минава извън Кресненското дефиле и град Кресна.

В момента обаче друга заплаха грози реката – строителството на ВЕЦ-ове. Дефилето е обявено за защитена зона по Натура 2000 и подобно строителство би следвало да е забранено. Въпреки това в Министерство на околната среда и водите (РИОСВ Благоевград) се провеждат процедури за съгласуване на 3 ВЕЦ-а. Ако те бъдат построени, река Струма повече няма да бъде място за опазване на природата, за туризъм и водни спортове (рафтинг и каякинг).

Партия Зелените, заедно със спортните клубове “Приключенска мрежа”, “Къща за книги и приключения”, “Бързи води”, “Х клуб”, ”Бобри”, „Тудорини брос” и „Каяк Келеш Холдинг” инициират подписка за опазването на река Струма от строителството на водноелектрически централи и от поредното погазване на законите в името на частни интереси.

Да защитим природата на България!

Изтеглете и попълнете подписка против застрояване с ВЕЦ-ове на река Струма в Кресненския проломПодписка Кресна