ЗЕЛЕНИТЕ получиха подкрепата на Зеления евродепутат Ребека Хармс срещу проекта АЕЦ Белене

Ребека ХармсЕвродепутатът от групата на Зелените в Европейския парламент Ребека Хармс беше на тридневно посещение в България (21 до 23-ти март) по покана на Института за Зелена Политика (ИЗП). Деница Петрова и Петко Ковачев от ИЗП – сега двама от тримата съпредседатели на ЗЕЛЕНИТЕ, работят от години с германския евродепутат от групата на Зелените в ЕП за чиста и безопасна енергийна политика.

Целта на настоящото посещение на германския евродепутат беше да събере повече информация за проекта АЕЦ Белене и свързаните с него рискове за хората и природата на Европа. Следват срещи на Ребека Хармс и с германската компания RWE – засега основен инвеститор в АЕЦ Белене.

Според Ребека Хармс ядрените технологии са високо рискови, особено при сеизмичния риск на територията на централата. Будещ безпокойство според нея е и фактът, че германски компании, които по закон нямат право да строят атомни централи в Германия, се насочват към източна Европа заради по-ниски стандарти за безопасност, демокрация и прозрачност.

Ребека Хармс се обяви срещу рисковата ядрената енергетика, особено при наличието на потенциала за развитие на алтернативни източници на енергия, който България притежава. На пресконференцията на 23 март – заедно с Деница Петрова, Петко Ковачев и Албена Симеонова от коалиция „БелеНЕ“ – Ребека Хармс заяви, че ще изиска от Брюксел и секретната информация за проекта „Белене“.

Ребека Хармс е водачът на листата на германските зелени в предстоящите избори за Европарламент.