ЗЕЛЕНИТЕ: ИАРА или Изпълнителна Агенция за Разораване на Акваторията? или Кой „пази” морето със затворени очи?

Зелените-Варна изобличиха неспазването на законите за защита на морето ни в Международния ден на Черно море – 31 октомври.

Пред контролния пункт на Изпълнителната агенция рибарство и аквакултури (ИАРА) на стария канал във Варна, необезпокоявани от никого, бракониери ремонтираха тралове.

Траловете са забранени със Закона за рибарство и аквакултури, но този закон очевидно най-нагло се нарушава, под услужливата слепота на „контролиращия” орган. Тралирането целенасочено не се възпрепятства, въпреки наличието на добра материална база в ИАРА, осигурена от данъкоплатците в България и ЕС.

Черно море е едно от най-замърсяваните и увреждани морета. Тралирането представлява съдиращо изораване на най-нежното и пълно с живот място на морето – неговото дъно. Заедно с непречистените отпадни води, то е основната причина за злощастното състояние на живота в единственото ни Черно море.

Зелените – Варна призовават по случай деня на Черно море, ИАРА да даде публичен отчет колко незаконни трала е заловила през изтеклата година, както и какви средства от държавния бюджет е похарчила за същия период.

За повече информация:
Деница Петрова, denitza.petrova@zelenite.bg
„Зелените” – ВарнаЕтикети: , , , , ,