ЗЕЛЕНИТЕ подкрепиха декларация срещу бивши ДС агенти в изборните листи

Партия ЗЕЛЕНИТЕ беше от първите, които сложиха подписите си под декларация „За чист парламент 2009“. Текстът призовава българските граждани да не гласуват за кандидати, бивши агенти на Държавна сигурност (ДС) и на военното разузнаване (РУМНО) на предстоящите избори за Европейски парламент и за Народно събрание. Инициативата цели да се разгласят резултатите от проверката на комисията по досиетата на всички кандидати, за да са информирани избирателите за какви хора дават гласа си.

Декларацията е подготвена от седем неправителствени организации – Коалиция за честно управление, Център „Хана Аренд“, Републикански неоконсервативен институт, Гражданска инициатива „Справедливост“, Асоциация за свободно слово „Анна Политковская“, Фондация „Илия Минев“ и Център за подкрепа на хора, преживели изтезание – АСЕТ.

На пресконференцията по повод декларацията социологът Васил Къдринов, член на Изпълнителния съвет на ЗЕЛЕНИТЕ, припомни, че България е изпратила бивш служител на Държавна сигурност дори и в европарламента. Става дума за социалиста Евгени Кирилов, когото, по думите на Къдринов, партийната организация на БСП в Нова Загора иска да издигне за евродепутат отново.

Още девет партии са подкрепили инициативата – ДСБ, ЕНП, ССД, БНД, „Новото време“, Радикалдемократическа партия, Българска социалдемократическа партия, ПД „Социалдемократи“, „Ред, законност и справедливост“.

До 8 април декларацията ще бъде на разположение и на останалите партии и граждански организации, които искат да заявят своята подкрепа за чист от тоталитарни служби български и европарламент.