Млади европейци: “Не на атомната борба с климатичните промени!”

Докато ООН дискутира как да спре климатичните промени в Канкун, в Брюксел “Младежта на Европа” проведе акции, с които настоява за климатична справедливост/равновесие. По повод международния ден за протест срещу грешните решения в борбата с климатичните промени, на 7 декември 30 млади европейци избраха за своя протест европейските институции и корпорации, които подкрепят атомната енергия. Послението им беше просто: атомната енергия не е възобновяема и е неприемливо опасна.

”Атомната енергия се представя като чиста технология, но добиването на уранова руда е огромен социален и екологичен проблем, също както и складирането на ядрени отпадъци. Младите хора са заключени в капана на предопределено бъдеще, в което ще им се наложи да се справят с последиците от това неправилно решение, каза Сузи Хамел от “Млади приятели на Земя Европа”.

Младежите протестираха пред сградата на Европейската комисия заради нейната подкрепа за опасната технология. Протестите продължиха пред офиса на Foratom, мощна ядрена лоби групировка и пред банка BNP Paribas, чието солидно финансиране подкрепя развитието на ядрената енергетика.

“Имаме нужда от реални решения. Ако политиците в Канкун са загрижени за нашето бъдеще, те ще предпочетат развитието на възобновяеми енергийни източници и децентрализираното производство и разпределние на електрически ток. Това ще позволи на общностите да произвеждат нужната им енергия от местни, възобновяеми източници, заяви Себастиан Пауър от федерацията на младите Еврозелени.

Повече информация ще намерите на Youth Climate Justice Convergence: http://www.cancun-brussels.orgЕтикети: , , , , ,