ПОЗИЦИЯ ПО ПОВОД ЛАНСИРАНИЯ ПРОЕКТ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПИРИН, ОБЕКТ НА СВЕТОВНОТО НАСЛЕДСТВО И ИЗРАЗЕНИТЕ ПОЗИЦИИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Подкрепяме принципната позиция на Министъра на околната среда и водите, че бъдещето на района на общините Банско и Разлог е в развитието на балнеоложки (SPA) и устойчив екологосъобразен туризъм.

Развитието на общините в района на Националния парк Пирин не може да разчита на по-нататъшно разрастване на ски-пистите и съоръженията и противоречи на Решенията на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО и Европейското законодателство. Съществува реален риск страната да бъде въвлечена в нови наказателни процедури от страна на Европейската комисия и Пирин да бъде изключен от списъка на обектите на световното наследство.

Зелените вече изпратихме жалба до Европейската комисия относно нерегламентирана държавана помощ за кръга от фирми, свързани с олигарха Цеко Минев, в размер до момента на 20 милиона лева. На този фон отпускането на нови 2 милиона лева в подкрепа на организирането на международни състезания върху незаконните ски писти и съоръжения пълни още повече джоба на олигархията, вместо да подкрепи природосъобразния бизнес и развитието на местните общности в района.

В същото време подкрепяме становището на неправителствените организации от Коалиция „За да остане природа в България“, че провеждането на международно състезание от Световната купа по ски върху незаконни ски писти и съоръжения дискредитира името на България в европейски и световен план и работи срещу дългосрочните интереси на българските граждани.

Рекламирането отново на планове за застрояване и изсичане на вековните гори в Пирин, при това с осемкратно увеличение на площта на ски пистите, четирикратно увеличение броя на лифтовете, както и строежът на два нови ски курорта над Разлог и Добринище и двойно разширение на ски курорта над Банско, практически ще заличат националния парк като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО и тотално ще ликвидира перспективите на района като място за устойчив туризъм, какъвто потенциал той все още има, но шансовете му намаляват с всеки изминал ден на нови посегателства върху територията му.

Прикриването на информацията за реално ползваната площ от страна на концесионера ЮЛЕН АД реално подпомага разрушителната дейност на фирма, явяваща се притежание на офшорни компании с неясна собственост, зад която стои самият Цеко Минев.

Местните представители на ГЕРБ във властта – депутатите Георги Икономов и Любен Татарски – получиха дарения в предизборната кампания от инвеститори в строителството на апартаменти и хотели в района на Банско и Разлог, които явно желаят да получат възвращаемост на техните политически „инвестиции”. Депутатите от ГЕРБ стоят зад това поредно безумие. От обкръжението на Георги Икономов е и кандидатът за директор на Национален парк Пирин – Валери Мечев, който – случайно или не – е собственик на няколко фирми за недвижими имоти и строителство. Паркът все още няма действащ директор след отстраняването на предишния, уличен в конфликт на интереси.

Настояваме правителството на ГЕРБ:

– Да спази решението на Kомитета по Световното наследство на ЮНЕСКО за недопускане на нови разширения на ски пистите и съоръженията в обекта на световното природно наследство и неговите буферни зони, и по този начин да опази обекта;

– Да спре финансираното с пари на българските граждани унищожаване на природата в Национален парк Пирин, което застрашава България освен всичко останало и с налагане на санкции от страна на Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ, които санкции отново ще се плащат не лично от виновните, а от всички нас – данъкоплатците;

– Да отмени издадените разрешения за строителство на нови ски съоръжения в Националния парк Пирин, като по този начин не допусне налагането на санкции на България от страна на Европейската комисия за нарушаване на европейското природозащитно законодателство;

– Да пристъпи към ефективно изпълнение на действащия План за управление на Национален парк Пирин и разработване на програми за природосъобразно развитие на местните общности в района на парка. Отпускането на финансова подкрепа от държавния бюджет и европейските фондове да става само срещу ясен ангажимент от страна на общините за спазване статута на Пирин като национален парк, обект на световното наследство и защитена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000.

За контакти:
Андрей Ковачев, Съпредседател, тел:0887788218; ел.поща: andrey.kovatchev@zelenite.bg
Стоян Йотов, тел:0886365999, stoyan.yotov@gmail.com

ПП ЗЕЛЕНИТЕЕтикети: , , , , , ,