„Да върнем държавата на гражданите“ – отзиви от дискусията на 17 февруари, Варна

ЗЕЛЕНИТЕ искат възможност за отзоваване на местните власти, гражданска законодателна инициатива и работещ закон за референдумите

ЗЕЛЕНИТЕ представиха кампанията си за промяна на устройството на държавата
на открита дискусия на 17 февруари 2009 г. в залата на „Хотел Аква“, Варна. Tемата на събитието беше: „Местни власти, пряка демокрация“.
Съпредседателят на ЗЕЛЕНИТЕ Деница Петрова и съпредседателят на варненската организация Мариана Стоянова обсъдиха с граждани тезите си за промяна в закона за местните власти и необходимостта от ясен и работещ закон за референдумите. Бяха дадени конкретни и ясни предложения по следните теми:

• Възможности за отзовавана на кметове, кметски наместници и общински съветници – като форма на граждански контрол върху местните власти;
• Прозрачност на администрацията и решенията на общинските съвети – общинско радио, кабелна телевизия; он-лайн регистър на всички проведени гласувания в общинския съвет;
• Местна законодателна инициатива – от страна на инициативни комитети от граждани и неправителствени организации;
• Постоянна местна изборна администрация;
• Национални и местни референдуми – нисък праг на брой хора, необходим за иницииране на референдуми, задължителен местен референдум за разполагане с местни ресурси.

На дискусията взеха участие представители на Инициативен комитет на родителите от Варна, Движение „Граждани за Рила“, Сдружение „Зелена Варна“, Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, както и представител на ПП „Атака“. Предложенията на ЗЕЛЕНИТЕ бяха много добре посрещнати, като бе изразена готовността за продължаване на дискусията и по останалите теми по кампанията „Да върнем държавата на гражданите“.

ЗЕЛЕНИТЕ направиха анкета във връзка с обсъжданите теми. Според резултатите темата „Местни власти, пряка демокрация“ е важен и наболял въпрос, а 85 % от попълнилите анкетата не са доволни от работата на варненския общински съвет и областната администрация. Основните проблеми на общината, за които биха гласували на местен референдум, са: презастрояването, зелените площи – паркове и защитени територии, транспорт. Като допълнителни проблеми са изтъкнати: отпадъци, отпадъчни води, липса на детски заведения и спортни комплекси. Отговорността за перманентната криза в България, според анкетираните, е и на гражданите, и на управляващите, а подобряването на ситуацията зависи от активността на всеки един гражданин.

Партия ЗЕЛЕНИТЕ се учреди на 18 май 2008 г. от представители на неправителствени организации и граждани, за да даде политическо представителство на идеята за защита на българската природа. Дългогодишният опит на членовете на ЗЕЛЕНИТЕ в неправителствения сектор и настоящата им дейност по създаване на зелени политики показаха, че за да е възможно опазването на околната среда са необходими промени в механизмите на самата държава.

ЗЕЛЕНИТЕ имат своя местна организация във Варна от юни 2008 г. и работят за възстановяването на зелената система на града, чистотата на плажовете и крайбрежните води и въвеждане на съвременна еколого-съобразна транспортна схема.

За повече информация:
Мариана Стоянова: съпредседател на местна организация Варна, varna.zelenite@gmail.com, 0896 781395
Деница Петрова, съпредседател на ЗЕЛЕНИТЕ, denitza.greens@gmail.com, 0889 880908

ЗЕЛЕНИТЕ
bulgariangreens.blogspot.com
ел. поща: bulgariangreens@gmail.com

Текстът във файлов формат Дискусия от 17 февруари, Варна