Петко Ковачев: Ядрената индустрия върви към своя край

Г-н Ковачев, какви поуки могат да се извлекат от ядрената драма в японската АЕЦ „Фукушима 1”?

Случилото се е трагедия и катастрофа за ядрената индустрия. Жалко за хората, оказа се, че случилото се е плод на дългогодишни лъжи на компанията оператор на централата. Ние, природозащитните организации, имахме информация, че там има проблеми отдавна, но никой не ни послуша. Ако още през 2006 г. японското правителство беше взело мерки спрямо подобни случай, тази трагедия щеше да се избегне. Но това не се случи.

Защо не се случи?

Защото ядрената индустрия като цяло отдавна се превърна в ядрена мафия. Това са големи печалби. В същото време ядрената индустрия отдавна не може да постигне достатъчно висока степен на безопасност. Вместо да се признае този факт и да се търсят решения, той е бил прикриван. И тук не става въпрос за една или друга страна, това е в глобален план. Освен това вече няма вид реактор, който да не е аварирал сериозно. Големите катастрофи в световен мащаб са с различни реактори. В този смисъл дебатът за добрите и лошите реактори е абсолютен малшанс. Докато се продължава в тази плоскост държавите са в опасност.

Докато не се погледне на енергетиката като цял сектор, винаги ще спорят едни лобита и винаги ще има риск от проблеми и аварии. Опитът показва, че въпреки проектите за потенциални рискове, никога не могат да се предвидят всички рискови фактори. В Япония роля изиграха природните катаклизми, но в Чернобил нямаше такива катаклизми, проблемите в АЕЦ “Козлодуй” също не са заради катаклизми. В нашата централа също има проблеми, засега не са чак толкова опасни. Пример е 2006 г., когато 5 блок едва го загасиха.

Каква ще е ядрената политика на държавите оттук нататък?

Аз мисля, че тази индустрия върви към своя край. Разбира се, това ще става бавно. И Германия, и Швейцария обявиха, че спират свои ядрени реактори. Както и други индустрии изчезнаха, така ще изчезне и тази.

Българите имат ли от какво да се притесняват с оглед бъдещата АЕЦ “Белене”?

Имат от какво да се притесняват и за “Белене”, и за “Козлодуй”. Има много високо ниво на корупция, което може да доведе до некачествени системи за безопасност, за злоупотреби и др. При “Белене” освен другите рискове, голяма опасност крие сеизмичността на района. Ако го построят, то ние ще станем опитни зайчета, защото такъв тип реактори все още никъде не работят. Всички говорят, че в България не може да има цунами. Само че никой не показва анализа на риска при скъсване на Железни врата при Дунав. Тези неща се подминават с лекота.

От “Росатом” преди няколко дни бяха тук и увериха, че реакторите им са абсолютно безопасни.

Руснаците са наясно, че в момента, в който стана това в Япония, техният бизнес е заплашен отвсякъде. Тяхната цел е да пробият в ЕС и Турция. Те си следват техните интереси.

Има ли опасност за България от случващото се в Япония?

При положение, че няма ядрен взрив, България няма да бъде засегната. Но все още чакаме да видим дали такъв ще има или не. Ако има взрив, радиацията ще бъде изпусната на много високо и вятърът ще я разнесе, тогава вече е опасно.

събота, 19 март 2011 10:37, автор: Деси Боцева

Оригиналът на статията може да прочетете тук.Етикети: , , , , , ,