Конференция: Готови ли сме за Европейски инициативи?

GREEN EUROPEAN FOUNDATION – Brussels info@gef.eu
БЪЛГАРСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКАТА ИНИЦИАТИВА – Бургас bsngi@abv.bg

ПРЕС СЪОБЩЕНИЕ

ГОТОВИ ЛИ СА ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ И РУМЪНИЯ
ДА ПОДЕМАТ ЕВРОПЕЙСКИ ИНИЦИАТИВИ?

В София от 1 до 3 април 2011 г. се организира международна практическа конференция на тема “Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) в Югоизточна Европа”. Организатор е Зелената европейска фондация в партньорство с Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива и с финансовата подкрепа на Европейския парламент.
В събитието ще участват граждански активисти и зелени политици от България, Гърция и Румъния, като гостите от последните две страни ще бъдат 15 души.
Лектори са зеленият евродепутат Гералд Хефнер (Германия), главен докладчик на Европейския парламент по въпросите на ЕГИ, Даниел Шили, ръководител на една от най-влиятелните неправителствени организации в Германия “Мер Демократи” (“Повече демокрация”), както и Даниела Божинова, съпредседател на ПП Зелените, изследовател на формите на пряко участие в управлението.

Възможността 1 милион европейски граждани да правят предложение за закони и решения на ЕС беше включена в клаузите на Лисабонския договор и е известна като Европейската гражданска инициатива. Конкретните правила за осъществяването й влизат в сила на 31 март 2011 г., но ще могат да се прилагат от 1 април 2012 г.

На 1 април 2011 година – точно една година преди началото на прилагането на ЕГИ, в София български, гръцки и румънски граждански активисти ще усвояват регламента на ЕГИ и техниките за успешни кампании за събиране на валидни подписи под валидни предложения за ново европейско законодателство. Те ще трябва да формулират конкретни инициативи, които биха могли да обединят гражданското общество на трите балкански държави и привлекат подкрепа поне от още от 4 европейски държави. Може ли такава инициатива да съдържа, например, предложение за пряко избиране на Президента на ЕС ? Или забрана за създаване на нови ядрени мощности в Средиземноморието? Под каква инициатива ще са готови да се подпишат българите – участниците ще имат възможност лично да проверят, като проиграят събирането на подписи на някоя софийска улица.

Каним уважаемите медии да заповядат на откриването на конференцията с лекция на евродепутата Гералд Хефнер от 18.00 ч. на 1 април в хотел “Жасмин”, Симеоновско шосе”252, София, както и на практическото обучение през следващия ден. С програмата на конференцията може да се запознаете ECIworkshpAgendaBG.

За контакти : Даниела Божинова, изп.директор на БСНГИ, съпредседател на ПП Зелените, Вносител на Национална гражданска инициатива в НС за денонсиране на споразумението Бургас- Александруполис.
Тел. 0899145652 dbozhinova@abv.bgЕтикети: , , , , , , , , , ,