Пресконференция в Солун: Зелените от Гърция, Турция и България срещу ядрените проекти в региона

На 11-ти април на пресконференция в Солун, представителите на Зелените от Гърция, Турция и България представиха проблемите около новите проекти за ядрена енергия в региона. Все по-ясна става нуждата от съвместни действия за предотвратяване грешките, които ще поставят региона в рискова и икономически неефективна реалност. Проектите в България и в Турция са непрозрачни и в сеизмични зони. Освен това те правят страните все по-зависими от енергийните ресурси и технологии на Русия и по-този начин се обричат на монополизъм.
Депутатът от Зелените в Европейския Парламент Михаил Тремополис каза:

Господин Термополис отбеляза, че целта е да се създаде силно антиядрено движение в Европа. След Чернобил на всички ни е ясно, какви са последствията от атомната енергетика. Движение срещу ядрената енергетика, е развито след 1973 в Гърция, с намерението тогава да се създаде атомна централа в Каристос. Плановете са замразени от г-н Термополис, докато през 2006-а не става ясно, че правителството настройва общественото мнение, така че да се приеме атомната енергия. „Министър председателя, възхвалява проекта и проекта за атомната електроцентрала Белене. Въпреки че общественото мнение в Гърция, е негативно и срещу ядрената енергетика, все пак се приема, че гърците трябва да я приемат. След като имахме оплаквания за тайните връзки на Карманлис – Груевски, искаме да помолим гръцкото правителство да отговори на въпросите свързани с атомната енергия и да не се ограничава с ограничени изказвания за ядрената енергетика. Ние трябва да научим какво се е случило по това време, когато двете правителства са продавали националната гордост на хората“ – каза г-н. Термополис. Позовавайки се на посещението си в Скопие в петък, той наблегна на това, че „ние се противопоставяме на плановете от 1970-а за строеж на атомна централа в FYROM  – на 12 километра от гръцката граница. Трябва да преосмислим отношенията си със съседните страни. За да спрем воплите на омраза. Трябват ни съюзници, не врагове, за да се справим с атомните електроцентрали, замърсяването от Axios, мутанта, погребението на ядрените отпадъци. Ние обичаме страната си и искаме да я опазим от вредите, а не да подкопаваме бъдещето й.

Не на атомната енергетика, да на енергията от възобновяеми енергийни източници.
Позицията на Зелените е:

– Да не се отваря нито една от планираните централи.
– Затваряне на тези централи, построени в земетръсни региони.
– Затваряне на тези, строени преди 1980.
– Фокус върху възобновяема енергия.

Във връзка с 25 години от Чернобил и проектите в региона, предстоят общи действия на Балканската антиядрена коалиция, която включва представителите на зелените от Гърция, Турция, Сърбия, Македония, България и Румъния, както и множество НПО от тези страни.