Протест: „Балканите – свободни от АЕЦ!“

Балканската антиядрена коалиция (БАЯК), учредена на 26.03.2011 г. в София от екоактивисти от България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Турция, с участието на “Зелените”, Национално движение „Екогласност”, Български център за зелена икономика и други граждански групи, организират първите протести в София за „Балканите – зона, свободна от АЕЦ!“.

В нашите страни действат едни и същи закони на пропаганда, манипулация, корупция и риск, с които ядрената мафия на принципа ‘разделяй и владей’ се опитва да постави населението в тотална енергийна зависимост за много поколения напред със своите скъпо струващи и изключително опасни проекти за АЕЦ Белене и АЕЦ Аккую, при това и двете в силно земетръсни зони. Към тях се добавят и намеренията за ядрени проекти на брега на Черно море при Синоп и срещу с. Резово. Румъния от своя страна има намерение да строи нови блокове в АЕЦ Черна вода, което също поражда притеснение поради проблемите с безопасността. Тази централа е рискова и също както другите централи е една потенциална атомна бомба на Балканите.

Свидетели сме на ядрената катастрофа във Фукушима с ежедневно нарастващи поражения и радиация, която обикаля света. Виждаме как се отразяват пораженията от подобни инциденти 25 години след катастрофата в Чернобил. Няма да търпим поведението на правителствата от региона, които продължават да настояват за тази ‘руска рулетка’. Това беше заявено от членовете на БАЯК в понеделник, 11.4.2011, по време на прес-конференция в Солун, на която участваше и депутатът от Зелените в Европейския парламент Михаил Тремополус.

Елате да видите “зверска” атака в Европа на зелени, на природозащитници, на цели правителства за затваряне на старите централи, каквато е и Козлодуй – както са думите премиера Бойко Борисов от 13.4.2011.

Ние сме антиядреното лоби срещу старите и нови АЕЦ в Румъния и България и срещу новите в Турция. В събота страните от региона ще настояват за „Балкани – свободни от АЕЦ.“

Ето и програмата за България:
Дата и час: 16.04.2011 г. (събота) – от 12:00 до 13:00 ч. пред Румънското посолство (бул. “Михаил Еминеску” № 4) в София и от 13:00 ч. до 14:00 ч. пред Турското посолство (бул. “Васил Левски” № 80) в София.