НЯМА ТАКАВА ДЕМОКРАЦИЯ

Даниела Божинова, съпредседател на Зелените

Няма да бъде свикан референдум по въпроса за проучването и добива на шистов газ на територията на община Добрич. Така реши мнозинството на ГЕРБ в добричкия общински съвет в сесия на 20 септември. Въпреки желанието на гражданите да се произнесат по въпроса, подкрепено с подписите на 15 общински съветника – повече отколкото изисква Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Сесията трябваше да определи дата за провеждане на референдум, без да тълкува внесеното предложение. Но мнозинството си позволи да го тълкува в своя полза и да заобиколи закона. Иначе референдумът заплашваше изхода от предстоящите местни избори. Затова го отложиха за неопределено бъдеще.

Незаконно. И недемократично.

Българите са една от много малкото нации в света и може би единствената в Европейския съюз, която не е имала никога възможност да реши важен въпрос от своето битие чрез пряко гласуване.

Няма такава демокрация.

През последните десетина години дори полудемокрацията на УгоЧавес проведе повече допитвания (макар и контролирани), отколкото България през цялата си история. Това лято италианците казаха “не” на ядрената енергетика на национален референдум, латвийците отзоваха парламента си на референдум, новозеландците ще гласуват за промяна на избирателната система на референдум едновременно с парламентарните си избори през ноември т.г., дори либийците се очаква да проведат референдум за нова конституция след омиротворяване на страната. Европейският съюз прие в началото на т.г. регламент на Европейската гражданска инициатива – форма на пряко участие на европейските граждани в политиките на общността.

Нито един от нас, българите, като изключим най-възрастната част от гражданите, гласували през 70-те за Тодор Живковата конституция, не са преживели национално допитване, дори и формално. В малък брой общини гражданите са участвали в местни референдуми, най-често без ефект заради тоталитарния закон, действал доскоро.

Политическият елит на България, независимо от кой цвят, системно лишава гражданите от възможността пряко да решават важни въпроси на своя живот, населено място, здраве и т.н. Това е една от най-грозните страни на българската фасадна демокрация. БСП направи всичко по силите си да демотивира гласоподавателите и да провали референдумите в черноморските общини, които се противопоставиха на проекта Бургас-Александруполис, Президентът многократно се заиграваше с думата референдум, но не предприе нито едно конкретно действие за свикване на такъв. Сега ГЕРБ осуетява референдум по въпроса за шистовия газ. Няма разлика – все същите деспотични рефлекси, когато суверенът поиска да реши нещо пряко вместо управляващите. Дразнят се, дори действат на инат и не ни дават думата по нито един важен въпрос. Явно трябва да я поискаме по-настоятелно. Как? Ние не сме овластени за гражданска законодателна инициатива, референдум и отзоваване на политици. Имаме само ограниченото право да гласуваме на избори.

Да вземем да използваме тогава това, което имаме – правото да гласуваме на избори, за да лишим на свой ред от власт онези, които ни лишават от конституционното ни право на референдум. На местните избори на 23 октомври в община Добрич, а защо не и в други градове…Етикети: , , , , ,