Национализмът не е гражданска позиция

’Зелените’ изразяваме своето дълбоко  възмущение от изкуствената радикализация и политизация на протестите, последвали изключително трагичните събития в с. Катуница. Категорично се обявяваме против опитите това да се превърне в междуетническа война, която освен че ще ‘срине’ България, измества справедливото недоволство на гражданите в грешна посока.

Омразата по етнически белег не може да бъде гражданска позиция. Ние всички сме един народ в една Родина и тя е България. Истинският проблем на страната ни не са ромите, турците или другите малцинства, а подкрепяната и пазена от управляващите организирана престъпност. Престъпност, която не е от определен етнос или с определен цвят на кожата.  Публична тайна е, че ромски кланове и групировки, ръководени от българи, работят в перфектна симбиоза.

‘Зелените’ сме убедени, че  лозунги като „Циганите на сапун” няма да помогнат за въздаване на правосъдие и справедливост. Всички ние, гражданите на Република България – българи, турци, роми, арменци, евреи, гагаузи и останалите, трябва да се изправим като един народ не срещу някое малцинство, а срещу беззаконието, корупцията на всички нива, прогнилата съдебна система, лансирането на мафиотските структури, политическите чадъри над бандитите, неадекватната социална политика, неграмотните практики в образованието, финансираната от чужбина енергийна мафия, платената журналистика и партийните медии, загнилата и продажна политическа система, които доведоха до появата на ‘феодали’ с чувство на недосегаемост, демонстриращи арогантност спрямо обикнoвения човек.

’Зелените’ призоваваме за оставка на цялото ръководство на МВР, главния прокурор и прокурора на Районна прокуратура – Пловдив. Спешно да бъде проведено разследване на цялата дейност на Кирил Рашков и неговото семейство от 1990 г досега.

Настояваме незабавно да бъде иззето цялото оръжие от ромските квартали във всички големи градове.

Смятаме за необходимо да бъде използвано случилото се, за да се провери как са оползотворяват средствата в международната инициатива „Десетилетие на ромското включване”, а така също и действията на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, които трябваше да съдействат за успешното интегриране на ромите в обществения живот на България

Призоваваме общественото внимание да не се отклонява с етнически бомби, подклаждани и от журналистически репортажи. Вместо това  управляващите трябва да покажат политическата воля да се преборят с корупцията в България – проблем, който две години след началото на мандата на настоящия кабинет накара Европа да ни хлопне вратата за Шенгенското споразумение. Това е истинският проблем, който е в основата на гражданското недоволство.

ПП ‘Зелените’