Мисли глобално, действай локално – избери „Зелените”!

Започнахме нашата предизборна кампания! Радваме се да ви съобщим, че 35 общини в България ще имат своите зелени кандидати за общински съветници! Над 200 млади, амбициозни и работоспособни наши представители ще се борят за място в местните парламенти, за да превърнат в реалност зелената идея.

В шест населени места пък, сред които София, Варна, Бургас, Пазарджик, Трявна и Раковски нашата партия излъчи и претенденти за кметското място. В Добрич, Ловеч и Самоков имаме кандидатури от името на коалиции, в които участваме. Гордеем се да заявим, че в листите ни близо 40% от имената, са на дами, голяма част от които са начело на нашите листи с кандидати. Повечето ни кандидати са млади хора и ниската средна възраст в списъците ни както за кмет, така и за общински съветници си остава наш запазен патент. Така ние доказваме амбицията си да разбием стереотипите, да обърнем статуквото, да внесем свежест, находчивост и жар в действията на местните власти. „Мисли глобално, действай локално – избери „Зелените”!” е мотото, което ни води в тази кампания.

Нашият кандидат за кмет на столицата Андрей Ковачев, добре познат с активната си дейност като еколог, ясно дефинира приоритетите на „Зелените” за управление на София. От името на партията той настоя за осигурено и регламентирано гражданско участие в заседанията на общинския съвет; оптимизация на обществения транспорт и изграждане на велоалеи и пешеходни зони; създаване и прилагане на стратегия за „нулеви отпадъци”; оптимизация и разширение на системата за разделно събиране на боклука и обвързване на такса смет с количеството генериран отпадък; увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници; недопускане на строителство на нови ски писти в природен парк „Витоша”.

„Поставям ултиматум на настоящите управници до седмица да уволнят главния архитект на София Петър Диков и да стартират процедура за Оценка на въздействието върху околната среда на проекта за метрото. Столичани нямат идея, че зад непрозрачните платна, обвиващи строителните работи, се върши истинско кощунство – разрушава се римският път „Виа Принсипалис” – главната улица в центъра на антична Сердика. Една трета от това 2000-годишно архитектурно съкровище вече е унищожена! Ако не бъде спряно това престъпление и не се пристъпи към рекултивация на съсипаното културно наследство, ние ще сезираме отговорните европейски органи”, заяви Ковачев.

„Зелените“ не са част от политическия картел, който смачква родината ми и дори само заради това заслужават моята подкрепа”, мотивира решението си да участва в листите на партията изтъкнатият социолог и виден общественик Цветозар Томов. „Партиите в България се занимават с мръсен бизнес с публични средства. От избори на избори този бизнес става все по-мръсен, а средствата – все повече. Този път вече се пристъпи към пазаруване на секционни комисии, тъй като това е по-елегантен и евтин начин от купуването на ромски гласове”, допълни Томов.

Амбицията си да се бори за по-добро бъдеще за съгражданите си изрази и Калина Павлова, кандидат за кмет на Варна. Минути преди да бъде наградена със „Златен ключ” за усилията си в „Програма за достъп на информация“, Павлова се закани да се бори за нов Общ устройствен план на морската столица и прекратяване на скандалния проект за „Алея първа”.

Даниела Божинова, кандидат за кмет на Бургас и за общински съветник на „Зелените”, сподели, че е изключително важно да насърчим механизма на прякото участие на гражданите във властта и той да се превърне в работещ в България на национално и местно ниво. Създаването на обществени съвети по качеството на публичните услуги, стандарт за публични консултации, обществени обсъждания, също са основни приоритети на „Зелените“. Тя сподели за опитите на община Добрич да инициира местен референдум по въпроса за шистовия газ, който за пореден път е отложен за преразглеждане. Божинова цитира случай, в който 82 % от гражданите не могат да вземат думата по важен за тях въпрос от национално или местно значение и това е нещо, което трябва да се промени.

„Зелените” се включваме в изборната надпревара изпълнени с хъс и ентусиазъм, с убедеността, че инициативността и професионализмът на нашите кандидати ще се окажат крайпътен камък в борбата за по-добро бъдеще. Оставайки встрани от всички задкулисни игри, и следвайки чистите принципи, които ни обединяват, ние вярваме, че можем да бъдем полезни на родината си.