„Зелените“ – единствената партия с чуждестранни наблюдатели

Европейските зелени помагат на партия „Зелените“ срещу опорочаването на демокрацията

 Немски граждани ще наблюдават изборите в България в подкрепа на „Зелените“ и демократичните принципи на обединена Европа. Те са тук, защото се очакват огромни нарушения в изборния процес, за което сигнализираха и от ОССЕ в междинния си доклад от последните дни. Наблюдателите на „Зелените“ ще бъдат разпределени из страната по места, където те имат кандидати. Някои от тях вече пристигнаха, останалите се очакват в последния ден на предизборната кампания – петък. Част от тях са на стипендианти „Хайнрих Бьол“ – фондацията на немските зелени. Почти всички наблюдатели са за първи път в България, ентусиазирани от идеята да научат нещо за един почти непознат регион от ЕС, както и да помогнат за провеждането на честни и демократични избори. Сред тях има и чужденци, живеещи в България от години.

„Зелените“ са единствената партия, която регистрира собствени чуждестранни наблюдатели.

Според младите носители на зелената политическа платформа у нас демокрацията е постоянно и безогледно изопачавана и особено най-практическата й изява – изборите за политическо представителство.

Други чуждестранни наблюдатели са регистрирани от неправителствените организации „Български Хелзинкски комитет“ (БХК) и Асоциация „Прозрачност без граници“, които работят от много години за демократичен изборен процес. Асоциацията е българският представител на международната организация за честни избори ‘Transparency International’ и в началото на кампанията предложи на всички партии да подпишат договор за почтеност при финансирането и прозрачността. Днес се оказа, че ‘Зелените’ са и единствената партия, която е подписала на национално ниво този договор.

Зелените