Наблюдатели от Германия: Тайната на гласуването е грубо нарушена

Президентските и местни избори трябва да бъдат касирани и повторени

Прессъобщение на „Зелените” и на Българския център за зелена икономика

На президентските и местни избори в България на 23. 10. 2011 г. тайната на гласуването е системно нарушавана в цялата страна. Това е равносметката на наблюдатели на изборите, пристигнали от Германия по инициатива на „Зелените” и на Българския център за зелена икономика (БЦЗИ). Германските наблюдатели посетиха около 50 изборни секции в пет различни области, за да се запознаят с процеса на гласуване там. Ако България иска да бъде реално демократична държава, изборите трябва да бъдат анулирани и повторени.

В почти всички посетени от наблюдателите секции се използваха бюлетини, достатъчно прозрачни, за да може позицията на кръстчето да бъде разпозната, дори и бюлетината да е прилежно сгъната.

“Така не е спазено основното изискване за демократични избори, а именно: тайната на вота. Затова според всички демократични норми тези избори следва да бъдат анулирани, каза Кристиян Гайзелман от Българския център за зелена икономика, който заедно с партия “Зелените” организира посещението на наблюдателите от Германия.

„Проблемът е, че съществува възможност при подаването на бюлетината трети човек – например член на комисията – наистина да различи позицията на кръстчето при бюлетините и да използва този факт за манипулация на изборите или за да контролира избирателите. Ако тайната на вота не е гарантирана на 100%, избирателите не са свободни в избора си. Те са изложени на натиск от властите и от работодатели (частни и държавни) да гласуват по определен начин. Ако искат да гласуват различно, не могат да са сигурни, че това ще остане тайно. Това е принципен проблем, но става още по-актуален в сегашната икономическа ситуация. Свободни избори може да има само при гарантирана абсолютна анонимност на вота, а тя липсваше във всички посетени от нас изборни секции. Затова не може да говорим за демократично проведени избори”, смята още г-н Гайзелман.

Групата от 9 наблюдатели на възраст от 21 до 43 години са свързани със „Зелените” в Германия (Bündnis 90/Die Grünen), но сами финансираxa идването си в България като личен граждански ангажимент. Бяха регистрирани от ЦИК като външни наблюдатели. Преди изборния ден те преминаxa обучение за правилата за провеждане на изборите и методическите указания за секционните избирателни комисии.

На 23 октомври групата посети около 50 секции в общините Асеновград, Балчик, Благоевград, Кресна, Панагюрище, Пазарджик, Плевен и Раковски, от 8.30 часа на 23-ти до около 2 чaca след полунощ.

Освен главния проблем с прозрачните бюлетини са установени многобройни нарушения на наредбите за провеждане на изборите и за броене на гласовете. Установени ca: недостатъчно разстояние между кабините за гласуване и изборната комисия; изборни кабини с разкъсани завеси, които позволяват на комисията да гледа какво се случва вътре; кабини пред отворен прозорец на приземен етаж, така че да може вотът да се наблюдава отвън или да се дадат указания на избирателите в кабините и даже попълнени бюлетини; масово липсващи и непълни протоколи 62 и 64 за уникалността на използвания в изборната секция печат; присъствие на нелегитимирани лица в избирателните секции; липсващи или погрешни указания (лист А4 с примери за знак „x“ в син цвят) за поставянето на знака при гласуването в кабините, и т.н. В няколко случаи са подадени писмени сигнали към отговорните Общински избирателни комисии.

В нито една от комисиите, избрани за наблюдаване на преброяването, членовете не бяха достатъчно добре инструктирани как да броят гласовете според методическите указания към Изборния кодекс.

В цялата страна се забелязва нарушение на указанието бюлетините да се вадят една по една от урните: в много случаи те се обръщаха на масата, въпреки че това беше изрично забранено.

При преброяването в различните секции валидността на бюлетините се тълкуваше по съвсем различен начин, което също е сериозна пречка за легитимността на вота.

Някои от комисиите коригираха грешките след възражение от наблюдателите. Други комисии обаче посрещнаха възраженитята на наблюдателите с коментари като: “Тук да не е Германия” или “Така никога няма да свършим”.

В изборните комисии липсваше както нужното обучение за правилното броене, така и добра воля за спазване на дадените от ЦИК указания. Заради това се стигаше до хаос при преброяването. Дори и да са се запознали предварително с указанията, много малко от комисиите действително спазваха правилата да броят напълно прозрачно и да има пряка видимост за наблюдатели и застъпници. В някои комисии методическите указания на ЦИК липсваха, така че не можеше да се направи консултация с правилника при нужда.

Шокиращи за наблюдателите бяха случаите, когато Общински избирателни комисии (ОИК) не реагираха на сигналите им за нарушения по време на преброяването. „Останахме с впечатление, че законовите нарушения се възприемат като съвсем нормални дори от председателите на ОИК“, споделиха те.

Спроред германските наблюдатели президентските и местните избори трябва да бъдат анулирани и повторени.

За провеждане на бъдещи избори в България дават следните препоръки:

1. Използване на непрозрачни бюлетини, и допълнително на пликове в които бюлетините да се слагат още в кабината

2. По-добро обучение на членовете на комисиите, влючващо практически упражнения за целия цикъл на преброяването вместо само теоретично обучение.

***

Личният коментар от германските наблюдатели за впечатленията им от изборите на 23 октомври 2011 г. в България беше: “Такъв хаос и такива нарушения никога не сме виждали. И нямаше да може да си представим, че съществуват в Европа. Наистина е трудно да проумее човек, че демокрацията може да бъде разбирана по този начин.”

***

За контакт

Борислав Сандов, Зелените,  0887 096 757

Christian Geiselmann, БЦЗИ,  02 9892718  и  0896 865575

***

Снимков материал
показващ прозрачността на бюлетините може да бъде намерен тyк.