За Зелена Коледа

В коледните празници нашето поведение е по-различно. В този период хората се замислят за семейството, за подаръците, за почивката си. Абсурдно е, но точно в този период нашият „отпечатък” върху околната среда е много голям. Би било добре, ако всеки се замисли за една по-зелена Коледа тази година и опита да я осъществи.

 

  1. Храната

Най-важното е да се замислим върху менюто на празничната трапеза. Ако искаме то да е екологично, следва първо да се обърнем към традициите и да видим каква е била българската трапеза преди индустриализацията на хранителната система. Най-добре би било тя да е био. Можете да си купите биопродукти от всеки специализиран магазин или от супермаркетите. След това е добре да се замислите за произхода на продуктите. Предпочете местните продукти, които освен че подкрепят местната икономика, са и екологични от гледна точка на това, че не са пропътували хиляди километри и не са коствали тонове емисии парникови газове. След това е добре да помислите върху това да сложите на трапезата сезонни продукти, както е по традиционните рецепти. Това е по-екологично, защото така не употребявате продукти, които са залежавали във фризери месеци наред. Накрая – не забравяйте, че на бъдни вечер трапезата е от постни ястия. Всичко тези съвети ще допринесат за по-чиста околна среда и по-добро здраве за вас, защото тези продукти са най-подходящи за вашето тяло.

 

 

2. Елхата

 

Коледните елхи представляват сериозен екологичен проблем в тази част от годината. Всяка година се изсичат стотици хиляди елхи само в България. Това води до обезлесяване и до отнемане на части от „белите дробове” на нашата природа. Всичко това може да бъде предотвратено по няколко различни начина. Единият е да си купите жива елха, която напролет да засадите обратно сред природата, на място характерно за този дървесен вид. Вторият начин е да украсите дърво в двора или дори стайно растение в дома, което така или иначе имате. Третият начин е да си купите сглобяема елха, която да ползвате дълги години напред. Тези алтернативи няма да направят празника ви по-малко приятен. Даже ще ви спестят пари. Можете да ползвате и украшенията от миналата година. Особено играчките за елхата. Направете си и традиционни украси от сушени плодове, клонки, пуканки и вълна.

 

 

3. Подаръците

 

Винаги е много сложно какви подаръци да купим за коледно-новогодишните празници. Моят съвет е да подарите на ближните си неща, които са полезни и ще бъдат използвани. Вещите за еднократна употреба са излишен харч и се забравят. Както и ненужни стоки, които изглеждат добре, но после отиват в чекмеджето и се сещате за тях само при основно почистване. Ако решите да подарите козметика, търсете биокозметика. Ще е абсурдно, ако вашият подарък предизвика алергии и щети, вместо красота и нежност. Ако решите да е вещ, търсете такава, която ще знаете, че ще се ползва дълго време. Така този, на който сте я подарили ще си спомня по-често за вас. А и няма да има нужда да повтаряте подаръка и през следващата година. Можете да им подарите и хубава ваканция сред прекрасната природа на България. Има множество места за настаняване в цялата страна. Отидете за повече от една-две вечери. Подарете незабравимо преживяване. Този подарък ще топли спомените на хората, които обичате.

 

 

В заключение:

 

В заключение, бихме искали да пожелаем на всички ви да изживеят едни чудесни коледно-новогодишни празници и да имат една прекрасна 2012-та година. Бъдете здрави, щастливи и разумни! Не забравяйте, че от вас зависят много неща, и най-вече да бъдете активни потребители, а не слепи консуматори. Подарявайте си хубави моменти и мислете повече за себе си и хората около вас.

 

А ако случайно не знаете, всъщност Дядо Коледа не идва от северния полюс, нито пък има червен костюм. Всъщност истинският Дядо Коледа бил добродушен старец от Германия, който се занимавал с благотворителност и в тези студени дни разнасял подаръци, облечен в своя зелен кожух.