Да не позволим нова Фукушима!

Правителството да подкрепи третия стълб на стрес-тестовете на АЕЦ в ЕС!

 

 

С отбелязването на първата годишнина от трагедията в Япония ПП ЗЕЛЕНИТЕ изказваме своето съчувствие и подкрепа за народа на Япония, който успя в едни от най-тежките времена за страната си да се организира и възстанови голяма част от щетите. Пожелаваме на японците сили, вяра и постоянство, за да преодолеят и дългосрочните проблеми от невижданата тройна  катастрофа.

 

Тази годишнина ни напомня, че е време да премислим отново пътя, по който България щевърви и ще развива своята енергийна база. Нашето решение е ясно – България трябва да се откаже от АЕЦ „Белене“, за да намали рисковете за сегашните и бъдещите поколения – здравни, екологични, финансови, икономически…

 

България трябва да прекрати и опитите за изграждане на нови ядрени реактори в АЕЦ  „Козлодуй“, както и удължаването на живота на сега действащите 5-ти и 6-ти реактор в централата. Цената на ядрената енергетика в пряк и преносен смисъл става все по-голяма, а за тънещите в бедност българи – непосилна!

 

ЗЕЛЕНИТЕ призоваваме правителството да даде своята положителна оценка в Европейския съвет и да гласува „За“ разширяването на стрес-тестовете, които в момента се извършват на всички ядрени реактори в Европейския съюз. България трябва категорично да подкрепи готовността на страните-членки да защитят гражданите при голяма ядрена авария. Тази оценка включва плановете за евакуация, защита на участниците в потушаване на аварията, ограничаване на хаоса и т.н.

 

ЗЕЛЕНИТЕ настояваме правителството на България да подкрепи и приемането на амбициозни европейски и национални цели за енергия от възобновяеми енергийни източници към 2030 година и да не се поддава на провокациите от страна на ядрените и въглищните лобисти за „нисковъглеродна енергия“, с което биха отворили задната врата за скъпи и опасни технологии.