Становище на Национална коалиция ‘БелеНЕ!’ по повод решението на Министерски съвет за отказ от проекта за втора ядрена централа в България

Национална коалиция ‘БелеНЕ!’ приветства решението на Министерски съвет от днес, с което България се отказва от изключително вредния проект АЕЦ’’Белене”.

С нетърпение очакваме да се запознаем с текста на решението и да проследим процедурата по приключването на проекта за втора ядрена централа в България.

Отказът от проекта не означава да престане да се търси отговорност за откраднатите огромни обществени средства.

 

През последните години ние непрестанно сме апелирали и работили за такова развитие, като сме организирали множество публични събития, в това число протести, конференции, изложби и др. Ядрената енергетика няма място в новите условия на енергийно развитие, в които възобновяемите енергийни източници могат безопасно и на ниска цена да осигуряват нужната енергия на отделните домакинства и общности, като по този начин ни придвижват към енергийна независимост. Конвенционалните източници на енергия доказаха своите щети върху околната среда, човешкото здраве и икономиката, като предизвикаха огромни по мащаб катастрофи. Примерите от ядрените аварии в МАЯК, Три майл айлънд, Чернобил и Фукушима оставиха нелечими белези върху целия свят, като последствията от тях продължават да нарастват прогресивно. Изкопаемите горива водят до промени в климата и често замърсяват огромни пространства територии и акватории.

 

Решението за бъдещето на площадката на АЕЦ „Белене” би следвало да бъде взето след обществена дискусия и конкурс за избор на най-добрия вариант.

 

Време е България да се включи в ‘коловоза’ на интелигентните решения в енергетиката и да преустанови своите ‘стари’ намерения и проекти. Бъдещето е в чистите, евтини и децентрализирани енергийни решения, базирани на безопасни възобновяеми източници и енергийна ефективност.
Национална коалиция ‘БелеНЕ!’ не подкрепя и не смята за разумно поставянето на нов блок в ‘АЕЦ Козлудуй’.

 

Забележка: Подробно становище ще бъде изработено и разпространено веднага след запознаването с официална информация, която да гарантира пълният отказ от страна на България и окончателно прекратяване на проекта ‘АЕЦ Белене’

 

 

В Национална коалиция ‘БелеНЕ!’ участват: НД Екогласност, ЕС ‘За Земята’, Фондация за околна среда и земеделие, Институт за зелена политика, ПП ‘Зелените’, Комитет за еколого-икономическа защита на Свищов и свищовския регион, ‘Земя завинаги’, Информационен и учебен център по екология, СДП Балкани, Greenpeace и др.

 

 

 

За контакти:

Петко Ковачев – Национален координатор, 0888-420-453

Деница Петрова – Greenpeace, 0889-880-908

Борислав Сандов – ПП Зелените, 0887-096 757

Тодор Тодоров – ЕС ‘За Земята’ – 0887-122-801