На 26 април се навършват 26 години от ядрената катастрофа в АЕЦ Чернобил

На 26 април се навършват 26 години от ядрената катастрофа в АЕЦ Чернобил.В българският контекст актуални са въпросите и около аферата ‘АЕЦ Белене’, както и намеренията за изграждане на ядрени в съседна Турция. На вашето внимание предоставяме позиция, която е свързана с разследването на източените средства и корупционни схеми около проекта АЕЦ Белене. Също така прилагаме наше писмо до МОСВ и МнВР, свързано искането ни за участие в процедурата по Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Позиция

Каква седмица изминава скъпи сънародници! Най-после и на нашата улица – тази на противниците на безумието АЕЦ „Белене” – започна да наднича слънцето. Първоначално боязливо, но сигурни сме, че с всеки изминал ден то ще набира сили. Оказа се, че сме били изключително толерантни към нашите ядрени спецове. Това, което узнахме, че се е случвало надвишава и най-песимистичните ни очаквания. Сега, когато крайчето на завесата се повдигна, си задаваме въпроса – що за специалисти са тези хора? Качествата им са безспорни, но не като специалисти в областта на енергетиката, а в областта на висшето майсторство в далаверата. Далавера на ползу России, но и на ползу джобу. А файда за България от нийде взора не види.

Какво се оказа?

Токът от Белене щял да е 9,54 пъти по-скъп от този в Козлодуй. Но не това е важното. Оказва се, че НЕК е пред фалит и причината е, че те са теглили кредити и плащали за „нероден Петко“, какъвто се оказа проектът „Белене“. Става въпрос за стотици милиони евро. В историята на България не е извършвано по-голямо стопанско престъпление. И тези грабители имат очи да ни гледат. Искат дори златният поток към пръснатите им от претъпкване джобове да продължи. Оказва се, че пазарлъкът, който са водили с руснаците не се отличава от този, който водим на кооперативния пазар, когато си купуваме връзка лук. Това е обаче най-скъпата връзка лук на планетата. Предлагаме да помолим издателите на Гинес да включат като рекорд тази свръхлуксозна придобивка.

Видяхме и нещо друго. Видяхме, че глупостта и наглостта нямат граници. Доказа ни го Румен Овчаров с нечуваната дивотия за двестате милиарда, които сме губели с отказа си от „Белене“. А застиналия в далечното комунистическо минало Корнезов се изтъпанчи на трибуната на Народното събрание и се провикна патетично – „ние ще победим, другари“! Просто се усети, че все пак е в България, иначе щеше да обяви гръмовното VENCEREMOS на другаря Че.

Скъсването на бента на лъжите ни удиви с новината, че нашите корифеи не знаели какво е това Закон за обществените поръчки и сключвали споразумения на честна дума. Именно споразумения, а не договори. За договора са необходими точни разчети. Виж, споразумението е нещо друго. Но когато на основата на това споразумение плащаш милиарди, работата като че ли загрубява до степен, че панделата за някои толкова сговорчиви хора ще е милост свише.

Във връзка с казаното по-горе предлагаме Симеон Сакскобургготски, Милко Ковачев, М. Севлиевски, С. Станишев, Р. Петков, Р. Овчаров, П. Димитров, Б. Манчев, всички шефове на НЕК и БЕХ от 2002 г. насам да бъдат подложени на изследване с детектора на лъжата и да отговорят на един простичък въпрос – вземали ли са пари от руснаците или от техни агенти в България, за да натворят толкова глупости и да ни натоварят с такива непосилни задължения. Предлагаме също така към щетите от техния ядрен ентусиазъм да се прибавят и щетите, които търпим в резултат от липсата на средства за инвестиции в енергийния отрасъл, защото ако тези стотици милиони бяха ползвани разумно, ефектът щеше да е видим още днес. Към тази грамада от щети да се прибавят и пропуснатите ползи от радикално сбърканата инвестиционна политика в тази област. Тогава ще стане ясно, че се сблъскваме с грабежа не на века, а на цялата ни история.

За контакти:

Ганка Спасова – 0877 604 554 – Комитет за еколого-икономическа защита на Свищов

Тодор Тодоров – 0887 122 801 – Екологично сдружение „За Земята“

Албена Симеонова – 0888 215 268 – Фондация за околна среда и земеделие

Деница Петрова – 0889 880 908 – GREENPEACE – България

Борислав Сандов – 0887 096 757 – ПП „Зелените“