Декларация за наложеното вето на Закона за горите

Политическа партия ‘Зелените’ декларира удовлетвореността си от благоразумното решение на президентът Росен Плевнелиев, с което се наложи вето на промените в Закона за горите, които по никакъв начин не отговарят на опазването на държавността, заради нарушенията, както към Конституцията на България, така и към договора за ЕС. Надяваме се това решение да не е популиско или под натиск на Министерски съвет, а да е провокирано от срещата на 14.06 (четвъртък) в Президентсвото, на която имаше и представител на ‘Зелените’, и да се базира на мотивите, които бяха изложени там.

 

Политическа партия ‘Зелените’ споделя възмущението от опитите да се употребят екологичните неправителствени организации за ПР на правителството чрез манипулиране на техните изказвания и смятаме, че това не е коректният начин да се прави политика. Потресени сме също и от поведението на министъра на земеделието и храните и министъра на вътрешните работи. „Министър Найденов следва да подаде оставка, тъй се противопоставя на ветото, настройва хората едни срещу други и дава тон за контрапротести”, заяви Петко Цветков, който е член на Националния съвет на ПП ‘Зелените’.

 

Сега нашето внимание и работа по Закона за горите се насочва към Народното събрание. „Ние трябва да сме наясно, че това не е краят на този протест, защото след ветото, този закон се връща в парламента и президентът няма възможност отново да наложи вето. Оттук-насетне натискът на гражданското общество, на всички природозащитници в България и пазители на държавността в страната, трябва да е насочен към Народното събрание, което да премахне всички противоконституционни текстове и тези, които са против идеята за опазване на българската гора”, каза Борислав Сандов – един от тримата съпредседатели на ПП ‘Зелените’.